Het is allemaal de schuld van de Chinezen!
Recensie door Silke Lueg, adviseur educatie bij het PIME
In gesprekken over klimaatverandering merk ik dat er nog vaak misvattingen zijn over het onderwerp. Zo kan ik regelmatig punten van de bijgevoegde klimaatbingo schrappen (bv. ‘Moeten we nu allemaal konijnenvoer eten?’ of ‘Ze pakken ons alles af!’). Om hierover meer te weten te komen, zette ik dit boek op mijn kerstlijstje. En eerlijk: ik heb het razendsnel uitgelezen!
Ook voor mijn functie was het een interessant boek, aangezien we dit jaar een activiteit aan het uitwerken zijn rond biodiversiteit en klimaat: ‘Biodiversiteit onder Druk’. Daarbij dagen we leerlingen onder andere uit om fake news de wereld uit te helpen.
Waarover gaat het boek?
Silke Lueg: "Het boek telt tien hoofdstukken. Allemaal behandelen ze één dooddoener of misconceptie over het klimaat. ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’ is een van die dooddoeners. Andere zijn bijvoorbeeld ‘Het klimaat is altijd veranderd’ en ‘Technologie zal ons redden’. Om te onderzoeken of deze populaire uitspraken waar zijn, gaat de auteur in gesprek met klimaatwetenschappers, glaciologen, demografen, geografen, … De conclusies van wetenschappelijke onderzoeken worden duidelijk beschreven, zodat het boek gemakkelijk leesbaar is voor iedereen. Kortom, dit is een ‘zelfhulpboek bij klimaatverwarring’, zoals de auteur het zelf omschrijft.”
Welk beeld, paragraaf, hoofdstuk, zin ... heeft jou het meeste aangesproken?
Silke Lueg: “Het hoofdstuk ‘Het is te laat’. Dat zinnetje gaat jammer genoeg soms ook door mijn hoofd als ik het nieuws lees. In dit hoofdstuk geeft de auteur meer uitleg over de toekomstvoorspellingen in graden Celsius en waar deze vandaan komen. Ze geeft ook een duidelijk zicht op de gevolgen bij de verschillende temperatuurstijgingen. Eén graad verschil lijkt misschien niet veel, maar heeft zo’n enorme impact dat elke 0,1 °C telt! Het is dus nog niet te laat. Daardoor zet dit hoofdstuk aan tot actie, of om het te zeggen met een quote uit het boek: ‘We leven in een tijd waarin iedere actie voor het klimaat, voor natuurherstel de moeite waard is’.“
Wat vond je van het boek?
Silke Lueg: “Het boek is niet de meest vrolijke avondliteratuur, maar het is wel zeer gemakkelijk leesbaar en interessant voor iedereen die er graag meer over wilt weten. De inzichten van verschillende wetenschappers worden afgewisseld met eigen ervaringen en passende voorbeelden. Je kan het in één ruk uitlezen of je kan het hoofdstuk per hoofdstuk lezen. Ik heb alvast heel wat bijgeleerd en vind het zeker een aanrader!”
Hoeveel sterren geef je het boek?
Silke Lueg: “4,5 sterren.”
Waarom zouden andere beleidsmakers dit boek moeten lezen?
Silke Lueg: “De auteur verwijst in het boek naar een quote vanop de klimaatbetogingen: ‘If not us, then who? If not now, then when?’ En inderdaad, het is nog niet te laat. In het boek is de auteur regelmatig kritisch over het Belgisch en Vlaams klimaatbeleid en geeft zij aan wat er meer zou kunnen gebeuren. De misconcepties komen nog te vaak naar voren. Het is belangrijk om dat fake news de wereld uit te helpen. Dit boek biedt alvast een mooie basis om dit aan te pakken.”
Over de schrijver
Tine Hens is historica, journaliste en auteur. In 2015 schreef ze het boek ‘Het klein verzet’. Voor MO* magazine schrijft ze over de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Nadat ze te gast was rond het thema klimaatontkenning bij het debatprogramma ‘De Afspraak’ op Canvas in 2019, ontplofte haar mailbox met negatieve reacties. Toen ontstond bij haar het idee voor het boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’.