Op één werkdag zowel leerlingen wegwijs maken op de Kesselse Heide áls een moord oplossen

Luc Heylen is vrijwilliger en begeleider bij het PIME, het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie. Hij geeft workshops waarin hij leerlingen uit het secundair onderwijs en de derde graad van het basisonderwijs onderdompelt in de problematiek van milieu, natuur en duurzame ontwikkeling.

8u30 - 9u00

Vandaag vliegen we er weer in! Leerlingen van het vierde jaar techniek-wetenschappen willen graag de verschillende biotopen van de Kesselse Heide bestuderen en ik mag ze daarin begeleiden. Mijn outfit van PIME mee? Check! Stevige wandelschoenen? Check! Goed humeur? Dubbel check!

9u00 - 12u30

Samen met de collega's-begeleiders maken we het materiaal klaar in het bezoekerscentrum Doefoepdhei. Daarna gaan de leerlingen met de iPad op pad om de verschillende biotopen te ontdekken. Met de Heide-eXPerts app graven ze naar de wortels van de pioniersvegetatie op de zandvlakte. Aan de hand van de zuurtegraadbepaling onderzoeken ze het leven in en om de poel en speuren ze naar inheemse planten en exoten die soms een bedreiging vormen voor onze inheemse flora en fauna. Tot slot maken de wetenschappers in spe een kort filmpje waarin ze aankaarten waarom alle verschillende biotopen beschermd moeten worden.

13u00 - 15u00

Na de middagpauze in de cafetaria van het PIME, waar onze knorrende magen het zwijgen wordt opgelegd, vraagt een moordonderzoek alle aandacht. Leerlingen van het zesde leerjaar gaan op zoek naar de moordenaar van een kikkervisje in de poel. Werd het vermoord door de reiger, de libellenlarve, de waterschorpioen of de watersalamander? De Sherlock Holmes’en in wording onderzoeken vriend en vijand in het voedselweb, testen de waterkwaliteit en gaan op buurtonderzoek in en om de vijver.

15u00 - 17u00

Alle info van de speurders wordt bij elkaar gelegd. Er wordt gewikt en gewogen, geoordeeld en schuldig bevonden. Uiteindelijk leiden alle sporen tot één dader. De volksjury zal de straf bepalen of … de dader vrijspreken - want is ‘eten en gegeten worden’ geen noodzakelijk overlevingsinstinct dat bij alle aardbewoners aanwezig is? Moe maar voldaan laat ik het PIME achter me. Als ik erin geslaagd ben de volwassenen van morgen meer liefde en respect voor de natuur bij te brengen, is deze dag meer dan geslaagd!

Meer weten?

Lobke Brinckman

Wil je zelf ook graag, net zoals Luc, de volwassenen van morgen inspireren? Word dan begeleider bij het PIME.

Deel dit artikel