LEEFWERELD WEEFWERELD

MAAK VAN JE SCHOOL EEN GROENE OASE

Van grijze speelplaats naar groene speeloase? Doe mee met het project ‘Maak van je school een groene oase’!

Onder het motto ‘Maak van je school een groene oase’ lanceert provincie Antwerpen een grootschalige vergroeningscampagne bij scholen. Samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS (duurzame scholen, straffe scholen) willen ze de komende drie schooljaren zoveel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen.

Kies je oase

Met haar nieuwe project wil de provincie vergroeningsprojecten haalbaar en laagdrempelig maken voor scholen. Geen lange wachttijden meer, scholen stellen zelf een pakket samen in functie van hun beschikbare tijd en middelen. Ze kunnen kiezen voor een kleine, middelgrote of grote oase. Provincie Antwerpen zorgt voor de middelen en coördinatie. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering en geven, na een schoolbezoek, onder andere advies bij de administratie en plantenkeuze.

Alle info vind je op www.provincieantwerpen.be/groeneoases

De voordelen van een groene speelplaats zijn talrijk: kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen. En een buitenles zet aan tot onderzoekend leren. Vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel, zorg dragen voor onze natuur begint in de kinderschoenen.

Jong geleerd, is oud gedaan

De voordelen van een groene speelplaats zijn talrijk.

  • Kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen.
  • Buitenlessen zetten aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie.
  • In de zomer is het veel aangenamer vertoeven op een speelplaats met minder verharding en meer bomen. Het is heel wat frisser.
  • Water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes door te komen. Dus ook ons klimaat profiteert mee. Trouwens, water dat na een hevige regenbui opgevangen wordt in een poel, sijpelt trager de grond in. En dat beschermt dan weer tegen overstromingen.
  • Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor onze natuur begint in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties over het belang van onze natuur, biodiversiteit en klimaat.

Zoveel voordelen voor onze kinderen en onze leefomgeving! Wij kijken er alvast naar uit om zoveel mogelijk scholen te helpen aan hun groene oase.

Contact: