PROVINCIE OP DE RADAR

Ontdek je eigen grote achtertuin met de GroenZoeker

Heel wat mensen zoeken regelmatig de natuur op. Soms alleen, omdat ze mooi is, rust geeft, goed doet. Soms als sociale activiteit, met vrienden, familie of collega’s. Dankzij de GroenZoeker vindt iedereen voortaan in 1-2-3 mooie stukjes groen op wandel- of fietsafstand van huis. Thalia Gijsbrechts, verantwoordelijke communicatie Departement Leefmilieu, en Rembrandt De Vlaeminck, verantwoordelijke team Studie Natuur en Landschap, stonden mee aan de wieg van het initiatief.

Verbeterde versie

Thalia: “Het kaartplatform GroenZoeker werd in 2020 voor de eerste keer gelanceerd. Tijdens de coronaperiode steeg de vraag naar groene plekjes enorm! Beleidsmakers, politici, wetenschappers, de man in de straat, … iedereen erkende hoe belangrijk de natuur was voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Sommige mensen gaan de natuur steevast opzoeken in de bekende grote parken en bossen. Andere wandelen of fietsen de geijkte paden binnen een kleine straal rondom de eigen woonst. Maar er is in onze provincie zoveel meer groen te ontdekken op wandel-of fietsafstand van huis! Alleen werd dat nergens op één kaart aangeboden.”

Rembrandt: “De ambities liggen hoog: GroenZoeker wil álle lokale en toegankelijke groene plekjes in onze provincie bevatten en aangeven wat er te beleven valt. Of die plekjes beheerd worden door de provincie, een gemeente, Vlaanderen of Natuurpunt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. We halen heel wat data uit OpenStreetMap, en met koppelingen naar dit open kaartplatform moedigen we onze gebruikers ook aan om daar zelf aan bij te dragen. Die toevoegingen maken niet alleen de GroenZoeker beter, maar ook de vele andere platformen, apps en GPS-kaarten die gebruik maken van OpenStreetMap.” De vernieuwde GroenZoeker biedt niet alleen meer plekjes en activiteiten aan, de site ziet er ook een pak kleurrijker uit. En ze heeft meer zoek- en filtermogelijkheden voor de gebruiker. Gezinnen met kinderen, jongeren die graag buiten zijn, actieve fietsers en wandelaars, rustzoekers, … Iedereen vindt nog makkelijker zijn stukje groen in de buurt.

GroenZoeker voor beleidsmakers

Al heel wat organisaties en sectoren zien de voordelen van natuur dichtbij huis. Ze kunnen de GroenZoeker zeker gebruiken in hun eigen werking. Gemeenten, bijvoorbeeld, kunnen via hun kanalen een deel van de GroenZoeker tonen dat rechtstreeks inzoomt op alle routes, activiteiten en groene locaties in hun gemeente. Huisartsen of andere zorgprofessionals kunnen het platform gebruiken om hun patiënten de weg te wijzen naar groen in de buurt. Daarnaast is de GroenZoeker ook handig voor scholen die een excursie plannen of met hun klassen naar buiten willen, om te spelen en bij te leren in de natuur. En voor jeugdverenigingen die op zoek zijn naar andere speelzones. Of voor natuurverenigingen die recreatieve activiteiten wat meer willen spreiden over verschillende gebieden. Zij kunnen hondenliefhebbers, dankzij de GroenZoeker, bijvoorbeeld ook de weg wijzen naar plaatsen waar ze hun viervoeter mogen laten loslopen. Kortom: de GroenZoeker is een inspiratiebron voor iedereen!

Test 1-2-3 test

Tijdens de coronaperiode hadden drie thuiswerkende provinciale collega’s het briljante idee om eens af te spreken voor een lunch in het groen. De GroenZoeker hielp hen op weg om de ideale picknickplek tussen hun drie woonplaatsen te vinden.

Meer weten?

Thalia Gijsbrechts

Verantwoordelijke communicatie Departement Leefmilieu

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Nieuwe beleefroute in het PIME