DIT MOET JE WETEN
Losse toestellen duurzaam aankopen? Simpel, volg de gids!
Duurzaam aankopen is niet moeilijk! Stuur jij soms offertes uit? In de praktische aankoopgids ‘Losse toestellen’ lees je welke eisen voor losse toestellen je moet én kan opnemen in een overheidsopdracht. Je vindt ook stukken tekst terug die je kunt kopiëren naar jouw offertevraag. Zo hoef jij je het hoofd niet te breken over de formulering van bepaalde eisen. Makkelijk!
“Door duurzaam aan te kopen, gebruik je de koopkracht en marktinvloed van je organisatie om een positieve maatschappelijke impact te creëren én om je beleidsdoelstellingen te realiseren.”
Liesbeth Taverniers
De gids ‘Losse toestellen’ helpt je bij het duurzaam aankopen van:
- grote en kleine huishoudelijke apparaten (zoals kooktoestellen, (microgolf)ovens, kookplaten, afwasmachines, koelkasten/vriezers, wasmachines en droogtrommels)
- mobiele compressoren, ventilatie-units, ...
- machines voor groenbeheer (zoals kettingzagen, bosmaaiers, gazonmaaiers, onkruidbestrijdingsmachines, schoffelmachines en heggenscharen)
- machines voor hout- en metaalatelier (zoals boormachines en lasapparaten)
- rollend materiaal en transporttoestellen (zoals golfkarren, tractoren en voertuigen zonder nummerplaat)
- toestellen met batterijlader
Vijf vuistregels voor duurzaam aankopen
Vervang niet zomaar een oud toestel door een nieuw
Evalueer je behoefte en bekijk de alternatieven. Je wil geen boormachine, je wil een gat. Misschien kan je er eentje lenen? Je wil geen droogtrommel, je wil droge was. Misschien is een wasdraad voldoende? Je wil geen UTV, je wil lading vervoeren. Waarom geen cargofiets? Zeker voor een toestel dat je maar zelden gebruikt, loont het de moeite om te overwegen of je het in de buurt bijvoorbeeld kan lenen, delen of huren.
Kies toestellen op elektriciteit (eventueel batterijen)
Om de klimaatimpact te verkleinen, kijk je best verder dan toestellen op fossiele brandstoffen. Kies bijvoorbeeld voor een inductie- in plaats van een gaskookplaat. Bijna van alle toestellen bestaat er tegenwoordig een elektrische versie. En da’s goed meegenomen, want elektrische toestellen zijn meestal stiller, ergonomischer, lichter en goedkoper in onderhoud. Probeer zeker toestellen op tweetakt te vermijden (verschillende overheden werken aan een verbod).
Ga voor toestellen met het beste (of op één na beste) energielabel
Voor vriezers, koelkasten, was-droogcombinaties, vaatwassers, wasmachines, beeldschermen en lampen zijn er sinds 2021 nieuwe, vereenvoudigde energielabels. Kies daar, indien mogelijk, voor een toestel met A- of B-label. De categorieën A+, A++ en A+++ bestaan er niet meer. Je kan de bestaande klassen hier raadplegen. Voor toestellen waarvoor nog geen energielabel verplicht is, vergelijk je het energieverbruik en laat je dit doorwegen in de gunning.
Kies koeltoepassingen met kennis van (klimaat)zaken
De koelmiddelen in koelkasten en vriezers hebben steeds een GWP (Global Warming Potential). Dat geeft aan hoeveel warmte een broeikasgas in de atmosfeer vasthoudt. Er is een grote variatie in koelmiddelen: R600a heeft bijvoorbeeld een GWP van 0 en R407f een van 1825. Sinds 2020 mogen koeltoepassingen met koelmiddelen met een GWP groter dan 2500 sowieso niet meer verkocht worden. In onze gids vind je een tabel met een aantal koelmiddelen en hun GWP, zodat je bewust kan kiezen.
Kijk steeds naar de total cost of ownership (TCO)
De TCO omvat alle kosten gerelateerd aan je toestel. Van het moment van aankoop tot het moment dat je er afstand van doet. De TCO omvat dus de aankoopprijs plús brandstof- en elektriciteitskosten, onderhoudskosten, reparatiekosten, afvoer- of verwijderingskosten, kosten voor personeelsopleiding, verzekeringen, belastingen, opslagkosten, … Hou in de berekening van de TCO zeker rekening met de levensduur van het toestel. Levensduurverlenging is immers de basis van circulariteit. En circulariteit is de sleutel tot een duurzame samenleving.
Veel succes met deze vernieuwde gids en vergeet ook onze andere gidsen niet! Ze ondersteunen je om duurzaam aan te kopen.
Meer weten?
Liesbeth Taverniers
Adviseur interne milieuzorg en duurzame aankopen
Deel dit artikel