ROND DE TAFEL
Rond de tafel over de ANKONA-ontmoetingsdag
Ieder jaar organiseert de provincie de ANKONA-ontmoetingsdag. ANKONA staat voor Antwerpse Koepel voor Natuurstudie. De groep verenigt binnen onze provincie iedereen die zich bezighoudt met natuurstudie. Omdat ANKONA dit jaar 25 kaarsjes uitblaast, werd de ontmoetingsdag van dit jaar een feesteditie. Door corona vond de dag echter digitaal plaats, net zoals vorig jaar. Verder organiseerde ANKONA ook drie thema-avonden: monitoring, boommarter en verwondering in de natuur. Alle lezingen en presentaties van deze vier activiteiten kan je online herbekijken.
Kristin Van Laer Medeorganisator ANKONA-ontmoetingsdag
De ANKONA-ontmoetingsdag is intussen een klassieker. Telkens zo’n 300 aanwezigen bij elkaar zien… daar word ik blij van! De staat van de biodiversiteit blijft onze aandacht vragen. We hebben echt mensen nodig die de stand van zaken van nabij, in het veld, willen opvolgen. Vaststellen dat die er zo talrijk zijn, is motiverend om telkens weer een boeiend programma samen te stellen. Het zijn dan ook de vrijwilligers die bij ons in de schijnwerpers staan, met hun lezingen over persoonlijke natuurstudie-onderwerpen. Als ANKONA bieden wij hen enkel het forum.
Christoffel Bonte ANKONA-spreker boommarter & Consulent bij Natuurpunt Beheer
Tijdens de afgelopen ANKONA-ontmoetingsdag heb ik met een aantal experten een thema-avond rond de bedreigde boommarter gehouden. We vertelden hoe we met behulp van wildcamera's de aantallen en het leefgebied van deze marter bestuderen en hoe we op basis van hun gedrag het dier kunnen beschermen. Ik vind het erg fijn hoe we op zo’n evenement ons verhaal kunnen delen met andere natuurkundigen. We hebben die avond trouwens het idee geopperd om de boommarter te zenderen. We gaan bij ANKONA dan ook een project voorstellen om de boommarter nog beter te kunnen monitoren. Ik hoop wel dat er volgend jaar opnieuw een fysieke editie is. Want ANKONA is een geknipt netwerkmoment om andere natuurexperten en -liefhebbers te ontmoeten.
Johan Neegers Voorzitter Natuurpunt Antwerpen Noord en Kempen
Als allround natuurliefhebber heb ik in de laatste 10 jaar geen editie van ANKONA gemist. Natuureducatie vormt de basis voor alles. Je kan namelijk niet aan beheer, beleid of educatie doen als je geen studie als basis hebt. Je kan een beleid pas aansturen als je de lokale natuur kent. Als je weet wat er leeft, kan leven of geleefd heeft. Met onze kerngroep leerden we via ANKONA bijvoorbeeld over het gebruik van cameravallen met de applicatie Agouti. Ook de lezingen over otters zijn me erg bijgebleven, want we hebben in ons gebied dankzij DNA-onderzoek een otter kunnen spotten.
Niels Luyten Vogelbescherming Vlaanderen
ANKONA zoekt zoals vogels op de trek de horizon op en tracht er voorbij te gaan. Ik meldde me aan voor enkele presentaties, zoals over de cameraopstelling van de slechtvalkkast op het Provinciehuis, maar bleef uiteindelijk voor het geheel. Want net als je denkt dat sommige onderwerpen je minder aanspreken, brengen ze je onverwacht toch kennis en contacten bij die zich in je eigen werkveld kunnen vertalen naar nieuwe inzichten. En vice versa. Natuur(kennis) is als de wind onder onze vleugels om de uitdagingen van de komende 25 jaar te overstijgen!
Lotte Gielis Natuurvrijwilliger – Projectmedewerker ANB
Een aantal jaar geleden kreeg ik de kans om de resultaten van mijn stageonderzoek toe te lichten op de ANKONA-ontmoetingsdag. Dit was een goede start om mijn netwerk in de natuursector uit te breiden. ANKONA brengt mensen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over verschillende boeiende thema´s. Het fijne is dat de groep een mix is van professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden.
Lutwig Van den Eynde VMPA natuurgids
ANKONA is een erg nuttige organisatie. Toen ik me begon te interesseren in de natuur en er een natuurbeleidsplan werd opgericht, was het steeds een hele uitdaging om de verschillende verenigingen samen te brengen. ANKONA hielp daarbij. Vaak delen we dezelfde interesses, maar vertrekken we vanuit verschillende uitgangspunten. Met onze eigen bril op. Mensen samenbrengen verbreedt je individuele kijk. Ikzelf ben bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in planten, bestuiving en bijgevolg ook in insecten. Ik volg daarom heel graag Curieuzeneuzen in de tuin en het potentieel van stedelijke natuur. Daar was afgelopen editie een lezing over. Die wetenschappelijke benadering is zo belangrijk!
Marianne Horemans Natuurliefhebber
Natuurstudie is voor mij al vele jaren een nuttige en plezante hobby. Als ik ga wandelen of fietsen, geef ik altijd soorten in op de website van waarnemingen.be. Zo krijgt de wetenschap meer zicht op wat er zoal leeft en groeit in een gebied. Ook ANKONA vervult hier volgens mij een belangrijke rol. Door hun studiedagen leren meer mensen natuur en natuurbeleving kennen. Ook is het interessant om vast te stellen dat de provincie Antwerpen aandacht schenkt aan het behoud van voldoende open ruimte en biodiversiteit. Het samenzijn met andere vrijwilligers en biologen op de ANKONA-ontmoetingsdagen, geeft mij altijd een goed gevoel – zelfs als de dag online plaatsvindt. Ik zou zeggen: goed bezig daar op de provincie Antwerpen. En ook daarbuiten!
Dirk Vandenbussche Provinciaal directeur dienst Duurzaam Milieu en Natuur
Ook na 25 jaar betekent ANKONA voor mij een dynamisch netwerk: een netwerk van vrijwilligers en professionelen met een hart voor natuur. Een netwerk waar kennis opbouwen en kennis delen centraal staan. Een netwerk dat energie geeft!
CONCLUSIE van het overleg
ANKONA is voor Antwerpse natuuraficionado’s een gekend begrip. Of het nu gaat om professionals, studenten, vrijwilligers, natuurverenigingen of simpelweg liefhebbers: kennis en ervaring delen verrijkt natuur en geest. Deelnemers verbreden hun kijk en leren over wat er zich in de provincie op natuurvlak afspeelt. Daarnaast ontdekken ze de nieuwste tools. Het mag niet verbazen dat ANKONA-liefhebbers staan te popelen om opnieuw fysiek samen te komen. Want naast het delen van kennis, gaat ANKONA ook om mensen samenbrengen. Het zijn uiteindelijk immers de mensen en hun onderlinge band, die het hart vormen van natuurbescherming in de provincie.