Biodiverse tekening van Elien wint Chinese prijs
Eind vorig jaar ging in China de reizende kinderkunsttentoonstelling “Dreams of Europe and China” van start. De tentoonstelling, die onder andere halt hield in onze zusterprovincie Shaanxi, toonde een selectie van 90 Chinese en 120 Europese kindertekeningen met als thema biodiversiteit. Onze provincie was nauw betrokken bij het initiatief. Daarom deden we in 2021 een oproep om deel te nemen. Met succes! De tekening van Elien, dochter van Yves Goossens (Dienst Integraal Waterbeleid) en Els Roggemans (PIH) werd geselecteerd … en hoorde bij de beste twaalf! Elien tekende mensen, dieren en planten rond onze aardbol. Want samenwerken is volgens haar noodzakelijk om onze biodiversiteit te beschermen. Haal je beste Chinees boven en lees dit artikel over de tentoonstelling uit de Chinese pers. Is je Engels beter? Dat treft, want het artikel is tweetalig. 😉
Bekijk de timelapse van de aanleg van het gebied.
Gloednieuwe groene long voor Beerse buurt
Over enkele maanden kan je het nieuwe overstromingsgebied langs de Laakbeek in Beerse gaan bewonderen. Dit project van de provincie, het lokaal bestuur Beerse en het Regionaal Landschap, zal wateroverlast verminderen en Beerse klimaatrobuuster maken. De aanleg van het domein krijgt Europese steun via Co-Adapt, een programma dat klimaatmaatregelen stimuleert. Heel bijzonder: het ontwerp is het resultaat van een groot participatietraject met omwonenden. Zelfs de naam, Laakland, hebben zij gekozen. Studiebureau Antea bundelde ideeën en aandachtspunten en maakte een toegankelijk, ecologisch en avontuurlijk concept. Binnenkort kan je dus flaneren op de dijk, wandelen door het gebied en genieten van het groen. Voor jonge avonturiers is er een toffe speelzone en voor de minder jonge medemens vormt het wandelpad met wilgentunnel een mooi alternatief. Dankzij een gescheiden rioleringsstelsel en de beplanting met inheemse soorten, prikkelen voortaan enkel nog frisse geuren je neus.
Meer weten?
Kathleen Huysman Projectverantwoordelijke, dienst Integraal Waterbeleid kathleen.huysman@provincieantwerpen.be
#BedanktomteMOSsen!
MOS duurzame scholen, straffe scholen - bestaat 20 jaar en dat moet gevierd worden. Met de campagne #BedanktomteMOSsen trok MOS onder meer naar HIVSET te Turnhout. Daar dankten ze het hele schoolteam en de leerlingen voor hun inspanningen de voorbije jaren. Het werd een topmiddag met heel wat MOSsige activiteiten: een workshop ecopercussie, zaadbollen en bijenhotelletjes maken, een buitenbar met kruidige drankjes uit de moestuin van de school, ... En zoals dat gaat met verjaardagen, was er natuurlijk ook tijd voor taart. #BedanktomteMOSsen HIVSET Turnhout!
Meer weten?
Karoline Hofmans MOS consulent communicatie Karoline.Hofmans@provincieantwerpen.be
De Raafkens maakt een einde aan meer dan 20 jaar waterellende
De dichtbebouwde zone rond de A12 in Aartselaar liep geregeld onder water. Met de aanleg van De Raafkens is dit binnenkort verleden tijd. Het nieuwe overstromingsgebied aan de Halfstraat is het sluitstuk van een reeks maatregelen die de provincie al sinds 2005 neemt om de wateroverlast in de vallei van de Wullebeek terug te dringen. Na uitgraving van zo'n 22.680 kubieke meter grond kan het gebied maar liefst 17,5 miljoen liter water opvangen. Dat zijn 7 olympische zwembaden. Betonnen constructies zullen de in- en uitstroom controleren. Het Agentschap voor Natuur & Bos, eigenaar van natuurgebied De Reukens, stelt een deel van de gronden ter beschikking en zal het beheer van De Raafkens – en de amfibiepoelen die er komen – grotendeels ter harte nemen. Verder wordt de Wullebeek opnieuw opengelegd langs de straat, zodat het water niet meer over de rijweg zal stromen.
Meer weten?
Jo Teugels Projectverantwoordelijke, dienst Integraal Waterbeleid jo.teugels@provincieantwerpen.be
Bijscholing voor schoolgebouwbeheerders: ‘Energie en CO₂-reductie in scholen’
Ook scholen willen hun steentje bijdragen aan een klimaatneutrale en klimaatveilige toekomst. En daarin spelen de schoolgebouwbeheerders uiteraard een grote rol. Speciaal voor hen, organiseren we een tweedaagse vorming rond het thema ‘Energie en CO₂-reductie in scholen’. Met deze vorming informeren we hen over het beleid, de bestaande wetgeving en technologieën voor energie en klimaat. We laten ervaringsdeskundigen uit de sector aan het woord. Zij hebben ook telkens de nodige praktijkervaring, zo krijgen we een ideale mix tussen theorie en praktijk. Omdat we het aantal deelnemers per vormingssessie beperken tot 35 kan er ook interactief gewerkt worden.
Deze tweedaagse opleiding bestaat uit 4 modules van telkens een halve dag:
- Energie Monitoring
- Ontzorgen Energie
- Leerkrachten en leerlingen samen met directie in energietransitie
- Kiezen (deels)renoveren en/of (deels) nieuwbouw.
Locatie? Hogeschool AP, Lange Nieuwstraat, Antwerpen Wanneer? di 11 en di 18 oktober - 9u30 -16u30 Kostprijs? 100 euro (incl. btw) voor de volledige tweedaagse opleiding Inschrijven? vanaf 16 juni via de website van hogeschool AP.
Meer weten?
Koen Cuypers Milieudeskundige, Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid (klimaatteam) klimaat@provincieantwerpen.be