PROVINCIE OP DE RADAR
Ecologisch maaibeheer
voor meer biodiversiteit en bewustwording in Zwijndrecht
Het pilootproject ‘Ecologisch maaibeheer’ is een samenwerking tussen de gemeente Zwijndrecht en de provincie Antwerpen. Samen testen we het ecologisch maaien van openbare gazonstroken in de gemeente in het kader van 4 belangrijke thema’s: identiteit, biodiversiteit, klimaat en gezondheid.
Gazonstroken maar 2 keer per jaar maaien - in het voor- en het najaar - en het maaisel afvoeren. Dat is ecologisch maaibeheer in een notendop. Ter vergelijking: bij het klassieke gazonbeheer wordt er ongeveer 24 keer per jaar gemaaid.
Voor en door de buurt
Het doel van het pilootproject is om na te gaan of ecologisch maaien een gewenst resultaat en eindbeeld oplevert. Met andere woorden: we willen weten in welke mate de biodiversiteit is vooruitgegaan en of het informeren van de buurtbewoners heeft geholpen tot sensibilisatie van het eindbeeld. Zowel de gemeente Zwijndrecht als de provincie Antwerpen vinden het erg belangrijk om bij veranderingen in het straatbeeld, de omwonenden hiervan tijdig en voldoende op de hoogte te brengen. Daarom liet de provincie 15 informatieborden en bijna 1000 folders drukken. Natuurvereniging Natuurpunt lanceerde in haar ledentijdschrift een oproep aan vrijwilligers om de planten- en diersoorten in de gazonstroken mee te helpen inventariseren.
"Wij beschouwen dit project als een sympathieke uitdaging om, bij wijze van minder maaien en een goede communicatie, onze inwoners meer bewust te maken van de voordelen van ecologisch maaibeheer"
- Paul Goossens, technisch deskundige - dienst uitvoering.
Gazonstroken Reynerslaan
Bloemrijke gazonstrook Vromenhove
Gazonstroken in Vromenhove
Goed voor de gezondheid, het klimaat en de biodiversiteit
Mooie groene straten geven een gemeente een positief imago en versterken haar identiteit. Daarnaast tonen wetenschappelijke studies aan dat alleen al het zicht op groen bijdraagt aan een betere gezondheid van inwoners. Minder maaibeurten en minder machinaal onderhoud verbeteren ook de gezondheid van de groenarbeiders. Ze worden minder blootgesteld aan lawaai en uitlaatgassen. De vermindering van CO₂–uitstoot heeft bovendien een positieve impact op het klimaat. Tot slot levert ecologisch groenbeheer meer inheemse plantensoorten op wat veel diersoorten ten goede komt en bijdraagt aan een hogere biodiversiteit.
"De ondersteuning van de provinciale diensten aan dit project is een belangrijke toegevoegde waarde. Deels ontzorging en tevens een belangrijke inbreng van de nodige expertise"
- Bruno Byl, schepen van openbare werken.
Inspirerend voorbeeld
Het pilootproject duurt 5 jaar en eindigt in 2028. In 2022 is Zwijndrecht gestart met het verspreiden van de eerste folders aan de omwonenden van de 2 geselecteerde straten: Vromenhove en Reynerslaan. Maar eigenlijk gaat het pilootproject vanaf dit voorjaar pas echt van start. Binnenkort verschijnen de informatieborden bij de gazonstroken en krijgen nog meer inwoners een folder. Ook worden vanaf nu elk jaar in Vromenhove en Reynerslaan foto’s genomen van de gazonstroken en worden ze geïnventariseerd. Gedurende 5 jaar volgen de gemeente en de provincie het pilootproject op de voet op. Provincie Antwerpen verwerkt de resultaten in een adviesbrochure over het toepassen van ecologisch maaibeheer voor openbare gazonstroken in functie van biodiversiteit, beheer en sensibilisatie. Zo hopen we dat deze samenwerking ook andere gemeenten inspireert en aanzet tot meer biodiversiteitsprojecten.
Op 12 oktober organiseert provincie Antwerpen een studiedag rond ecologisch bermbeheer. Meer info vind je snel op onze website.
Deel dit artikel