HET CIJFER
Over kleuren en smaken twisten we niet. Gevoeligheden zijn hier van geen tel. Het cijfer legt in deze rubriek alleen de naakte feitelijkheid bloot. Een objectieve kijk op wat er gebeurt of gerealiseerd wordt in je provincie!
De Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen hebben in 2022 samen 165.767 bomen en struiken aangeplant en verdeeld.
Bomen en struiken planten en verdelen, scholen vergroenen, nieuw bos planten, trage wegen toegankelijker maken, gemeenten adviseren … De Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen verzetten zichtbaar én onzichtbaar heel wat werk in onze provincie. Samen met hen maken we van onze provincie een aangename en gezonde plek om te wonen en te leven.
Meer weten?
Britt Biermans
Brugfiguur Regionale Landschappen en Bosgroepen
75%
75% van de jongeren uit de omgeving van 3M hebben te veel PFOS in het bloed.
303 jongeren tussen 12 en 17 jaar die minstens 5 jaar in een straal van 5 kilometer rond de fabriek van 3M wonen, lieten hun bloed testen op de aanwezigheid van PFAS. Uit het onderzoek blijkt dat deze jongeren meer PFOS in het bloed hebben dan leeftijdsgenoten uit de rest van Vlaanderen. Slechts 1 op 4 jongere (25%) heeft een waarde van PFOS in het bloed die veilig is voor de gezondheid.
De onderzoekers zien een verband tussen een hogere blootstelling aan verschillende PFAS-componenten en een verstoring van het immuunsysteem. Zo gaan hogere PFAS-waarden in het bloed samen met minder immuuncellen en immuunstoffen in het lichaam en een grotere kans op infecties. Daarnaast kunnen PFAS ook een effect hebben op de hormonen, groei en puberteit. Deze bevindingen zijn in overeenstemming met de wetenschappelijke literatuur.
Consumptie van eieren van eigen kippen is een belangrijke bron van PFOS. PFAS kunnen ook in het lichaam terechtkomen via lokaal geteelde groenten, fruit en noten. De resultaten uit het onderzoek bevestigen het belang van het toepassen van de no regret-maatregelen die werden afgekondigd door de Vlaamse overheid.
foto:: Photo News