FREQUENTLY GIVEN ANSWER
Hoe houd ik mijn haag in topvorm?
De laatste jaren worden er heel wat bomen en struiken geplant. Zowel in tuinen, op speelplaatsen en pleintjes, als in straten en langs akkers. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid en de biodiversiteit. Maar hoe plant je eigenlijk een boom of haag? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe onderhoud je je boom of haag? Dat lees je in de praktische fichereeks ‘Plant-goed’. Wij tonen je alvast stap voor stap hoe je je haag in topvorm houdt.
STAP 1: CONTROLE 1e EN 2e JAAR NA AANPLANT (april – sept)
- Kijk goed na of de struiken de aanplant goed hebben overleefd. Indien niet, plant opnieuw. Bij twijfel kras je een stukje schors weg. Een levende tak is onder de schors fris wit/groen.
- Vul grond aan rondom de struiken als de grond is ingezakt.
- Verwijder ongewenste kruidgroei. Laat dat rond de struikjes liggen in warme en droge periodes.
- Tijdens droge periodes in het voorjaar en de zomer is het noodzakelijk om water te geven.
STAP 2: ONTWIKKELING TOT VOLGROEIDE HAAG
- Snoei de jonge aanplant eventueel tot op 20 cm boven de grond in de wintermaanden 1 jaar na aanplant. Zo krijg je een dichte haag vanaf de bodem. Je kan ook de zijtakjes insnoeien tot max de helft.
- Scheer 1 à 2x per jaar de haag stapsgewijs tot de gewenste hoogte, bijv. 25 cm hoger per jaar. Dit noemt men 'scheren op groei'. Zo ontwikkelen zich veel zijtakken over de volledige hoogte van de haag.
STAP 3: ONDERHOUD VAN EEN VOLGROEIDE HAAG
- Scheer de volgroeide haag 1 of 2 keer per jaar. Bij een éénmalige scheerbeurt (aug-sept) zal de haag wat losser en wilder ogen, geschikt voor een landelijke omgeving. Tweemaal per jaar scheren (juni en sept) geeft een strakkere, dichte haag, geschikt voor parken, plantsoenen en als (tuin)afsluiting. Scheer bloeiende hagen pas na de bloei.
- Kies op welke hoogte je de haag afscheert, bijvoorbeeld 0,5 m, 1 m, 1,5 m of 2 m. Vermijd in een landelijke omgeving een scheerhoogte van 2 m. Dat belemmert vergezichten.
- Scheer de haag bovenaan iets minder breed dan onderaan. Dan blijft de haag ook onderaan mooi groen, doordat de blaadjes daar meer licht opvangen.
TIPS
- Snoei nooit bij vorst.
- Hoe vaak je best de haag scheert, is afhankelijk van de soort, de groeikracht en de gewenste grootte en dikte.
MEER INFO
- Meer informatie en details over de aanplant en het onderhoud van hagen, heggen en houtkanten lees je op de website van de Regionale Landschappen bij publicaties.
- Je vindt ook meer informatie over de aanplant en het onderhoud van hagen en heggen op de site van Ecopedia.
Met meer dan 200 klimaatacties werkt de provincie aan een leefbare en klimaatveilige toekomst. Alle acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag, voor het veilige klimaat van morgen. Meer weten? Bekijk alle acties op www.planvandaag.be.
Meer weten?
Resi Pansaerts
Adviseur biodiversiteit - Thema natuur en gezondheid
Deel dit artikel