ARTIKEL
9 gemeenten gaan hard tegen verharding
Veel gemeenten werken aan een klimaatveilige toekomst. Ontharding is daarin een cruciale factor. Maar hoe maak je daar een succes van? In onze onthardingstrajecten bieden we begeleiding op maat aan. 9 gemeenten volgen zo’n traject. Gaat het hard vooruit?
Jouw onthardingsproject onder de loep
Oud-Turnhout, Putte, Stabroek en Vosselaar gingen dinsdag 25 april van start met het traject ‘Jouw onthardingsproject onder de loep’.
Tijdens de eerste sessie rond data en kaarten nam Yves Pepermans de gemeenten mee in de wondere wereld van data en kaarten. Hij toonde de deelnemers hoe ze de juiste getallen en kaarten uit ‘Provincies in Cijfers’ halen. Na de theorie pasten ze dit toe op onze projectlocatie.
Op 9 mei begeleidde Magali De Wachter de deelnemers tijdens de tweede sessie ‘gluren bij de buren’. Ze ontdekten de voordelen van natuurlijke oplossingen, multifunctioneel inrichten en aansluiten op groenblauwe verbindingen. Als afsluiter bekeken de gemeenten hun project door deze bril en gingen ze aan de slag met de theorie.
In de sessie ‘Input op jouw project’ van 30 mei stond teamwork centraal. De deelnemers gaven input op elkaars projecten en hielpen elkaar verder bij knelpunten. Daarna was het tijd voor speeddates met specialisten in biodiversiteit, ecosysteemdiensten, water en participatie.
Op 13 juni sloten we het traject af met een dag vol informatie en oefensessies rond het berekenen van de voordelen van onthardingsprojecten. Hiervoor leerden de deelnemers werken met de tool van Nature Smart Cities. Daarna kwamen de subsidiemogelijkheden aan bod en gingen we samen aan de slag om hun dossier goed voor te bereiden.
Gemeentewegen onder de loep
In het tweede traject nemen we de gemeentewegen onder de loep. Zijn er gemeentewegen die té verhard zijn? Welke kansen kunnen we benutten bij wegen die heraangelegd worden of waar rioleringswerken op de planning staan? Tijdens dit traject werken gemeenten aan een ‘potentienota’ voor het ontharden van hun oververharde gemeentewegen. Waar een wil is, kan een weg weg!
De gemeenten Essen, Hulshout, Sint-Katelijne-Waver, Wommelgem en stad Lier beten de spits af. Donderdag 30 maart namen 15 vertegenwoordigers van deze 5 gemeenten vol enthousiasme deel aan de startdag. Ze kregen uitleg over de aanpak en de Re-move-methodiek. In de namiddag doken we samen in de wondere wereld van data en kaarten.
Tot eind oktober werken de deelnemers verder aan hun potentienota. Deze nota eindigt met een shortlist van prioritair te ontharden wegen, de belangrijkste onthardingstactieken, aandachtspunten en randvoorwaarden.
Deze oefening doe je niet in één, twee, drie. Gelukkig maakt de Re-move-methodiek van Breekijzer het makkelijk en behapbaar. Na een eerste analyse van het kaartenmateriaal, gaan de gemeenten zelf met kleurpotloden aan de slag. Op plannen van hun grondgebied brengen ze de mogelijkheden in beeld. Daarna springen ze samen op de fiets om een aantal wegen te bekijken en ter plaatse de mogelijkheden te evalueren.
“Net als vele andere gemeenten, is ook Sint-Katelijne-Waver erg verhard. Het gaat vaak om wegen die in het verleden overdadig verhard werden. Wegen waar we nu bij de vele geplande rioleringswerken opportuniteiten zien om terug te ontharden. Een bezoekje ter plekke is echt waardevol. Het wakkert de verbeelding aan en stimuleert ons om de wegen te herdenken. Zo worden de kansen die we zien voor vergroening en infiltratie van hemelwater steeds duidelijker.” vertelt Bart De Boeck, schepen van ruimtelijke ordening en milieu.
Meer info
Met deze trajecten en het stappenplan werken we aan de strategische doelstellingen van ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag. Zo plannen we vandaag de veilige toekomst van morgen.
We versterken de open ruimte als klimaatbuffer.
Onze stads- en dorpskernen zijn klimaatneutraal én klimaatveilig.