ARTIKEL
Zo pak je ontharding in jouw gemeente aan
Gemeenten willen werken aan een klimaatveilige toekomst. Ontharding is daarin een cruciale factor. Maar tussen theorie en praktijk liggen vaak nog heel wat vragen en struikelblokken. Waar begin je? Hoe los je praktische problemen op? En hoe maak je van ontharding een succes?
Jouw onthardingsproject onder de loep
Met dit gratis begeleidingstraject helpen we 5 gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van hun onthardingsprojecten.
In 5 sessies maak je een succes van jouw onthardingsproject. Experten van het klimaatteam en de regiowerking begeleiden je stap voor tap.
Uiteraard nemen we ook de expertise van andere diensten en departementen mee. Zo zet het schrijfteam van Plan Vandaag, het provinciaal klimaatplan, hier mee zijn schouders onder.
AAN DE SLAG MET KAARTEN EN DATA
Yves Pepermans, de man achter de gemeentelijke risico- en kwetsbaarheidsanalyses, neemt je mee in de wondere wereld van data en kaarten.
GLUREN BIJ DE BUREN
Magali De Wachter is helemaal mee met de multifunctionele aanpak van adaptatieprojecten. Ze neemt je mee langs heel wat goede voorbeelden en manieren om de juiste maatregel te kiezen.
INPUT OP JE PROJECT
In deze sessie geven de deelnemende gemeenten input op elkaars project en wisselen ze kennis en goede ideeën uit. Succes verzekerd!
BEREKEN DE KOSTEN EN BATEN
Katleen Van Braekel volgde het Europees project ‘Nature Smart Cities’ op en maakt je wegwijs in het berekenen van de kosten en baten van je project.
VIND EXTRA GELD
Magali De Wachter heeft ook heel wat ervaring met het schrijven en indienen van subsidieprojecten en het vinden van extra geld. Deze sessie is dan ook op haar maat geschreven.
Gemeentewegen onder de loep
Provincie Antwerpen en Breekijzer vzw slaan de handen in elkaar en nemen 5 gemeenten mee op (een te ontharden) weg. In 6 sessies maken we een prioriteitenlijst van de oververharde gemeentewegen op jouw grondgebied en onderzoeken we hoe je hiermee aan de slag kan. Op het einde van de rit ga je met een potentienota naar huis.
Onder het motto ‘waar een wil en een plan zijn, kan een weg weg’ maakten we een traject op maat van onze Antwerpse gemeenten. We leggen de ‘re-move’ methodiek van Breekijzer naast onze data en kaarten en de trajectbegeleiding waarbij we gemeenten samenbrengen. Zo komen we tot ons uniek en betaalbaar traject ‘gemeentewegen onder de loep’.
De sessies zijn een combinatie van gezamenlijke momenten met alle deelnemende gemeenten en een individuele sessie in de verschillende gemeenten.
WAAROM ONTHARDEN?
WAAR OP KAART?
WAAR OP HET TERREIN?
WAT GA JE DOEN?
HOE GA JE DIT FINANCIEREN?
WAAR BOTS JE OP?
Praktisch?
‘Jouw onthardingsproject onder de loep’ loopt van 25 april tot 13 juni en is gratis.
‘Gemeentewegen onder de loep’ loopt van 30 maart tot 30 november en kost 3000 euro (excl. 21% btw).
Meer info en inschrijven?
Meer info over de voorwaarden om deel te nemen en de manier waarop de selectie gebeurt, vind je op planvandaag.be. Gemeenten kunnen zich nog tot 8 maart inschrijven.
Met deze trajecten en het stappenplan werken we aan de strategische doelstellingen van ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag. Zo plannen we vandaag de veilige toekomst van morgen.
We verstreken de open ruimte als klimaatbuffer.
Onze stads- en dorpskernen zijn klimaatneutraal én klimaatveilig.