Biodiversiteit onder druk – kraak de klimaatcode
Een nieuwe coole klasactiviteit van PIME
Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie, kortweg PIME, blaast dit jaar 30 kaarsjes uit. Om dat te vieren, lanceren we een nieuwe activiteit voor de tweede graad van het secundair onderwijs: ‘Biodiversiteit onder druk – kraak de klimaatcode’. Samen nemen we de thema’s biodiversiteit en klimaat onder de loep en ontrafelen we hoe deze twee factoren elkaar beïnvloeden.
Wat is biodiversiteit en waarom is ze belangrijk? De leerlingen beantwoorden deze vragen door de plaatselijke biodiversiteit in onze prachtige natuurtuin van dichtbij te onderzoeken. In verschillende opdrachten ontdekken ze dat klimaatverandering een invloed uitoefent op de aanwezige fauna en flora. Tot slot verzamelen de leerlingen hints en tips om het werk van klimaathackers ongedaan te maken. Kunnen ze de code kraken en fake news over deze onderwerpen de wereld uit helpen?
Meer weten?
Anouk Vermeeren anouk.vermeeren@provincieantwerpen.be
MOS-actiedag #MissieMinder: meer dan geslaagd!
Op 25 november 2022 organiseerde MOS – duurzame scholen, straffe scholen – voor de derde keer #MissieMinder, de actiedag die leerlingen en leerkrachten laat kennismaken met consuminderen. Lees: bewuster en minder consumeren. Niet toevallig valt deze actiedag op Black Friday.
Stof tot nadenken
In 2022 stond het thema textiel centraal. Leerlingen van Stedelijke Basisschool De Brem uit Zandvliet brachten een bezoekje aan het PIME (Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie) en namen deel aan een workshop upcycling: ‘maak van een oud T-shirt een leuke draagtas zonder te naaien’. Met de nodige info rond #MissieMinder op zak, begonnen de leerlingen enthousiast te knippen en knopen, met sprankelende resultaten én … fiere MOS-begeleiders! Zelf aan de slag? Goed idee. Check hier de instructies.
Meer weten?
Karoline Hofmans Karoline.hofmans@provincieantwerpen.be
Fietsen was nog nooit zo lekker.
Ga je graag op ontdekking en hou je van verrassingen? Spring dan zaterdag 25 maart op je fiets, volg de Veleau-overstromingsroute en ontdek wat we op onze locaties (Plaslaar en Babbelse Plassen) voor jou in petto hebben. Dit initiatief maakt deel uit van de #Netedagen23 en de events die de Vlaamse Waterdagen in de kijker zetten.
Heb je de smaak te pakken? Check dan zeker onze andere routes. Ze zijn 25 à 35 km lang en leiden je langs mooie en vaak onbekende plekjes aan het water. Ontspannend én leerrijk, want je komt heel wat te weten over het provinciale waterbeleid. Mooie illustraties en tekst begeleiden je onderweg. De routes zijn gratis en staan op het platform van RouteYou. Aan het begin van elke route vind je een parking.
Dikketruiendag werd #Iktrekhetmijaan
Dikketruiendag werd #Iktrekhetmijaan, want we kunnen zoveel meer doen voor het klimaat dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Klimaatverandering en stijgende energieprijzen tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Steeds meer scholen, bedrijven en organisaties zetten zich in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden!
Heel wat MOS-scholen deden mee met de actieweek van 9 tot 19 februari 2023 en zetten hun klimaatinspanningen in de kijker. Zo ook de GEKKOschool te Bonheiden. Leerkrachten en leerlingen toonden hun engagement door een boomplantactie, zwerfvuil rapen, een mooie dikke trui ontwerpen, … Kortom, in de GEKKOschool wordt de wereld op handen gedragen.
Meer weten?
Karoline Hofmans karoline.hofmans@provincieantwerpen.be
Dikketruiendag werd #Iktrekhetmijaan, want wat we kunnen doen voor het klimaat gaat zoveel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Heel wat MOS-scholen zetten hun klimaatacties in de kijker, samen kunnen we een groot verschil maken.
Integraal Waterbeleid, prettige kennismaking!
De provincie Antwerpen telt maar liefst 2.400 km aan waterlopen. Die vloeien niet vanzelf door het landschap. En stoppen ook niet aan de grens. Of toch…? Neen hoor! Je wist het misschien nog niet, maar er is een team van experten dat al dat water in goede banen leidt. De dienst Integraal Waterbeleid onderhoudt de waterlopen, adviseert jaarlijks meer dan 2.000 dossiers, geeft ruimte aan water, werkt nauw samen met heel wat partijen én bouwt mee aan het klimaatplan van morgen. Hoe ze dat allemaal doet? Dat ontdek je in het gloednieuwe filmpje.
Meer weten?
Thalia Gijsbrechts thalia.gijsbrechts@provincieantwerpen.be
Zoveel groen, zo dichtbij
Vind de mooiste groene plekjes met de GroenZoeker
GroenZoeker is dé website voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Ook in jouw gemeente kunnen inwoners deze lente heel wat natuurgebieden, bossen, parken, fiets- en wandelroutes, zit- en picknickbanken, speelnatuur, vogelkijkhutten of hondenlosloopzones ontdekken. Duid aan wat je wilt doen en laat de GroenZoeker het perfecte plekje naar boven toveren. Zo simpel is het.
Sinds kort kan je op het platform ook zien met welk vervoermiddel je gemakkelijk tot het natuurpark of -domein geraakt (openbaar vervoer, parkings, fietsenstallingen, veerdiensten) en welke andere nuttige faciliteiten er in de buurt van het gebied zijn zoals toiletten, drinkfonteintjes en laadpunten voor je elektrische fiets.
Leerkrachten vinden er dan weer een overzicht van de buitenleerplekken in onze provincie, terwijl vogelspotters via een link met Waarnemingen.be ontdekken welke soorten er recent werden gespot in een bepaald gebied, vogelkijkhut of vogelkijkhotspot.
Dankzij de koppeling met 'Uit in Vlaanderen' geeft GroenZoeker ook tips over wat er allemaal te doen is in onze groene provincie. Start to imker, een uilenwandeling, buitenspeelkampen, een snoeicursus? Check onze kalendertips!
Benieuwd waarvoor jij de GroenZoeker kan gebruiken? Verken dan zeker de kaart.
Wat de GroenZoeker voor jouw gemeente kan betekenen
Wist je dat je als lokaal bestuur de GroenZoeker ook kan inzetten om je eigen groene plekken en activiteiten te promoten bij je inwoners? In je kanalen kan je een link naar de GroenZoeker toevoegen die rechtstreeks inzoomt op alle routes, activiteiten en groene locaties in je gemeente. Lees hier hoe je dat doet.
De GroenZoeker in je gemeente onder de aandacht brengen?
Ontdek hier affiches en tekstjes voor op je website, in je informatieblad, sociale media of andere kanalen.
Tip!
Dankzij de koppeling met OpenStreetMap kan iedereen bijdragen aan het verbeteren van de kaart. Klopt er iets niet of ontbreekt er iets op de kaart? Help hier onze GroenZoeker te verbeteren.
Benieuwd?
GroenZoeker en zoom in op jouw gemeente.
Meer info Voor meer info kan je ons contacteren via het contactformulier op de website of via mail naar groenzoeker@provincieantwerpen.be
Meer weten?
Rembrandt De Vlaeminck