PROVINCIE OP DE RADAR
Energie voor schoolgebouwbeheerders
Over energie en CO₂-reductie in scholen
Kinderen werden betrokken bij CO₂-meting in de klas
Het ‘2imprezs’-project is afgerond, maar goede energie-initiatieven ondersteunen we verder via het netwerk ‘schoolgebouwbeheerders’. Een terug- én een vooruitblik.
In onze eerste Zuurstof van 2022 kon je meer lezen over de resultaten van het Europees project ‘2imprezs'. In dit project werkten Europese partners samen om energie te besparen in scholen. Dit deden ze door de focus te leggen op gedragsverandering én kleine technische energiebesparingsmaatregelen. Hierbij stonden leerlingen aan het roer om in hun eigen school hun energieverbruik te verlagen.
Het project liep van 2017 tot eind december 2021 bij een 35-tal scholen in onze provincie. Naast de provincie waren de andere Vlaamse partners de intercommunales (IOK, IGEMO) en Thomas More die de scholen begeleidden bij het behalen van hun CO₂-doelstellingen.
Netoverschrijdend netwerk van schoolgebouwbeheerders
De aanvang van het 2imprezs-project was meteen ook de start van het ‘netwerk van schoolgebouwbeheerders’. Intussen zijn alle projectdoelstellingen behaald en zetten we dit netwerk verder als een aparte actie in ons provinciaal klimaatplan, Plan Vandaag. Het netwerk is netoverschrijdend. Alle scholen in onze provincie kunnen deelnemen. Het bestaat uit technische directeurs, preventieadviseurs en technische adviseurs. Binnen het netwerk delen we kennis en ervaringen. Tijdens de halfjaarlijks bijeenkomsten lichten we actuele energie- en klimaatitems toe. Alle beelden en verslagen vind je terug op onze provinciale website.
Praktische tweedaagse opleiding 'Energiekoffer gebruiken' door MOS-PIME
Tweedaags energiebad voor scholen
In het najaar van 2022 organiseerde de provincie (dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid) met AP-Hogeschool en tien interne en externe docenten een tweedaagse opleiding waarbij het (technisch) personeel werd ondergedompeld in een energiebad. De 55 deelnemers leerden anticiperen op de klimaatcrisis, de stijgende energiekosten en het veranderende energielandschap, dat zowel technisch als beleids-juridisch in volle evolutie is. Het inschrijvingsgeld werd bewust laag gehouden. We konden bovendien rekenen op sponsoring van het Regionaal Technologisch Centrum - Antwerpen (RTC-Antwerpen). Gezien er bij het departement Logistiek en het departement Leefmilieu heel wat expertise aanwezig is, zowel technisch als pedagogisch, konden zij eigen personeel inzetten. Het werd een zeer participatief initiatief!
“Het fijne aan de opleiding was dat er verschillende thema’s werden behandeld met telkens ervaren lesgevers. Zo heb ik over elk onderwerp iets nieuws geleerd.”
Tim Peeters, Go! Onderwijs (Fluxus Scholengroep)
"Het was voor mij boeiend om tijdens de pauze te horen hoe de verschillende deelnemers vaak met dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden. We proberen hier dan tijdens de opleiding op in te spelen, maar de interactie en de ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers lijkt me minstens even waardevol"
Sven Wuyts van energieauditbedrijf Factor 4, één van de lesgevers.
Nieuwe energieopleiding in de steigers
In het najaar 2023 organiseren we opnieuw een opleiding volgens dezelfde formule. Hierin kom je als schoolgebouwbeheerder alles te weten over het beleid, de wetgeving en technologieën voor energie en klimaat. We laten ook ervaringsdeskundigen uit de sector aan het woord. En ideale mix dus tussen theorie en praktijk.
Deze tweedaagse opleiding bestaat uit vier modules van telkens een halve dag:
- Energie Monitoring (de verschillende mogelijkheden, met analoge en digitale meters)
- Quick-Wins bij scholen zowel bij verwarming als verlichting
- Leerkrachten en leerlingen samen met directie in energietransitie
- Kiezen (deels) renoveren en/of (deels) nieuwbouw
WIE?
We mikken terug op de doelgroep van schoolgebouwbeheerders, Technisch Adviserende Coördinatoren (TAC'ers), technische directeurs, directieleden en eventueel STEM-leerkrachten die betrokken zijn bij energieprojecten in de school.
KOSTPRIJS
Inschrijvingsgeld: 120 euro
INTERESSE?
Volg onze website. Vanaf juni vind je hier alle info over de energieopleiding.
Of contacteer Koen Cuypers.