MOS viert 20e verjaardag
Reeds 20 jaar geven MOS-begeleiders het beste van zichzelf om van scholen een milieuvriendelijke en duurzame leer-en leefomgeving maken. Ze doen dat samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met bewuste keuzes maken. De voorbije 20 jaar heeft MOS al heel wat scholen in beweging gebracht met mooie resultaten. En we zijn nog lang niet uitgeMOSt.
Van ‘Milieuzorg Op School’ tot ‘Duurzame scholen, straffe scholen’
In 2001 startte het MOS-initiatief onder de naam ‘Milieuzorg Op School’, een samenwerking tussen het Vlaams Departement Omgeving, de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Bij de start was MOS er enkel voor het basisonderwijs, maar een jaar later volgde al de uitbreiding naar het secundair. Aanvankelijk verliep de erkenning als MOS-school in drie fasen. Scholen konden één tot drie MOS-logo’s behalen, afhankelijk van de criteria waaraan ze voldeden. De inzet van het initiatief: directe milieuzorg en -winst op school.
Na een onderzoek waaide in 2014 een nieuwe frisse wind door het MOS-concept om meer structurele impact en gedragsverandering te realiseren. De logo’s werden afgeschaft, en er kwam meer coaching op maat van het schoolteam. MOS evolueerde mee met de ontwikkelingen in milieubeleid, onderwijs en de brede maatschappij. De focus verruimde tot ‘educatie voor duurzame ontwikkeling’.
Omdat MOS sindsdien naast milieuzorg een breed scala aan duurzaamheidsthema’s oppikt, veranderde de naam in ‘MOS – duurzame scholen, straffe scholen’. MOS is dus geen acroniem meer, maar een naam. Scholen kunnen zich registreren op de ‘Groene Kaart’ als MOS-school. Zo treden ze toe tot de MOS-community en geven ze hun duurzaam engagement een gezicht. Enkel in de provincie Antwerpen staan er al 930 basisscholen en 426 secundaire scholen op de Groene Kaart.
#BedanktomteMOSsen
MOS’sen dat doe je samen. Vandaag viert MOS feest dankzij de vele betrokken leerkrachten, directies, leerlingen, ouderverenigingen, … die allen hun steentje bijdragen. Onze 20e verjaardag is hét moment om onze waardering te laten horen en een welgemeende dankjewel uit te sturen. Ook jij kan aan de slag met onze bedankkaartjes: printen en per post versturen of digitaal verzenden. Dat laatste kan via mail of met een ‘gifje’ – je haalt het binnen op je smartphone met de zoekterm ‘mosvlaanderen’.
Verras een straffe MOS’ser van een school of gemeente en doe mee met onze bedankingsketting. Deel een foto of filmpje van je bedanking op social media met de hashtag #BedanktomteMOSsen en vermeld de naam (en gemeente) van de school die een prijs verdient. Er liggen een heleboel leuke prijzen klaar!
MOSterdPod
Ontdek ook de gloednieuwe MOS Podcast. Vier afleveringen lang duikt MOS in vraagstukken en prangende duurzaamheidsthema’s van de afgelopen jaren. In de eerste aflevering staat klimaateducatie centraal. MOS ondersteunt, coacht en inspireert scholen om klimaatdoelstellingen te behalen. Het verloop van dat proces kan je beluisteren in de podcast met onder meer Frank Deboosere als gast.
Een school die vandaag met MOS in zee gaat, kan rekenen op begeleiding op maat, informatie en inspiratie, vormingen en netwerkmomenten. MOS-begeleiders werken reeds 20 jaar aan de bouw van duurzame scholen, straffe scholen. En wat het MOS-team betreft, mogen er nog vele kaarsjes bij op die verjaardagstaart!
Meer weten?
Karoline Hofmans
MOS Consulent Communicatie
T 015 30 61 25
Deel dit artikel