“Fier gelijk ne gieter”
– op Leen en Marit van gemeente Brasschaat voor de organisatie van de Klimaathappening
In deze nieuwe rubriek zetten we een inspirerend project of opmerkelijk plan van aanpak van een gemeente binnen de schoonste provincie van het land in de kijker. Nadien geeft de gemeente de fakkel door aan een collega.
In 2021 waren we fier gelijk ne gieter op … Brasschaat voor de organisatie van de Klimaathappening! Leen Brusseleers, duurzaamheidsambtenaar van gemeente Brasschaat, vertelt ons alles over de voorbereiding en organisatie van dit event. Ontdek onderaan welke collega Leen nomineert voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”! Wie weet ben jij het wel?
Gemeente in de hoofdrol
Naam gemeente: Brasschaat
Oppervlakte: 38,49 km²
Aantal inwoners: 38.337
Wie werkt er in Brasschaat rond milieu en klimaat?
- Leen Brusseleers (duurzaamheidsambtenaar) en Marit Baelus (mondiaal beleid). Ze organiseerden samen de Klimaathappening.
- Katherine Vandevelde geeft milieugerelateerde adviezen voor omgevingsvergunningen
Aanpak van de gemeente
Handen uit de mouwen
In november 2020 kreeg de dienst Duurzaamheid en Lokaal mondiaal beleid van gemeente Brasschaat er een extra werkkracht bij: Leen Brusseleers. Leen vloog er samen met haar collega Marit Baelus meteen in om het klimaatplan verder uit te werken en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. In het goedgekeurde plan voorzagen de ambtenaren ruimte voor een burgerparticipatietraject. Dankzij de samenwerking met Avansa kreeg dat concreet vorm. Twaalf gemeenten in de regio Antwerpen worden binnen het project “Atmosfeermakers” door Avansa begeleid om samen met hun inwoners gemeentelijke klimaatdoelstellingen te bereiken. De uitdaging: 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030.
Leen Brusseleers vertelt:
Om dit participatietraject te promoten, organiseerden we de Klimaathappening. Dit groots startevenement vond plaats in september 2021 als apotheose van de Week van de Duurzame Gemeente. De Klimaathappening was het startsein om mensen op een leuke manier warm te maken voor het klimaatplan en het burgerparticipatietraject.
Hoe maakten jullie de inwoners van Brasschaat warm?
Leen: In de aanloop naar de Klimaathappening organiseerden we heel wat activiteiten in de Week van de Duurzame Gemeente.
Eerst was er een filmavond in het park van Brasschaat. Met z’n allen keken we naar ‘The biggest little farm’, een hartverwarmende documentaire over een koppel dat de stad ruilt voor het platteland. Verder plaatsten we Brasschaatse duurzame helden in de schijnwerpers met een fototentoonstelling. Daaraan koppelden we een luisterwandeling in het park. Door een QR-code op de portretten te scannen, konden voorbijgangers naar het verhaal van de duurzame helden luisteren. Aan de bibliotheek plaatsten we een pop-upbos om mensen te doen nadenken over waar ze nog groen zouden willen creëren in Brasschaat. Daarnaast zetten we ook een speciale editie op van de Brasschaatse ecocycloroute. Die leidde mensen langs leuke duurzame plekjes in Brasschaat, zoals de Mik, de pluktuin Kosmos en de natuurspeeltuin. En ten slotte was er nog de zoektocht naar het mobiel parklet – een mini-ontmoetingsplek om gezellig te buurten. De twee winnaars van deze fotowedstrijd kregen elk een elektrische step.
We hebben elke gelegenheid aangegrepen om te communiceren over het burgerparticipatietraject en de Klimaathappening!
Hoe verliep de Klimaathappening zelf?
De dag telde drie participatiemomenten. Avansa zat dan al een eerste keer met burgers samen om input te verzamelen en hen uit te nodigen voor de vervolgsessies. De gemeente sloeg de handen in elkaar met lokale ondernemers en organisaties voor een duurzame markt met tal van toffe spulletjes en interessante info. Jongeren leefden zich uit op het gekkefietsenparcours, er was een duurzame foodtruck voor een lekkere lunch, sfeervolle muziek en een workshop “Koken met restjes” georganiseerd door Vlaco. Daarnaast konden mensen ontdekken hoe ze zelf hun tuin, gevel of oprit ‘klimaatbestendig’ kunnen maken met behulp van de Natuurbuur-catalogus. Ook het Energiek-loket stond met raad en daad klaar om alle vragen te beantwoorden rond energetische renovaties, zonnepanelen en ga zo maar verder.
Wat een organisatie! Hoeveel werk en budget besteedden jullie aan de voorbereiding van de happening?
Er kroop natuurlijk heel veel tijd in de organisatie van alle activiteiten. Marit en ik bereidden de Klimaathappening gedurende vijf maanden voor en dat met een budget van 10.000 euro (inclusief alle andere activiteiten die we tijdens de duurzame week organiseerden).
We testten heel wat communicatiekanalen en activiteiten uit, en daar trokken we onze lessen uit voor volgende communicatieacties. Niet alle activiteiten waren immers even succesvol. Iets om aan te sleutelen tegen de volgende editie. Ook kunnen we nu beter inschatten hoeveel tijd het kost om bepaalde activiteiten te organiseren.
"Marit en ik bereidden de Klimaathappening gedurende vijf maanden voor en dat met een budget van 10.000 euro."
Leen Brusseleers, duurzaamheidsambtenaar
Hebben jullie je doel bereikt: inwoners warm maken voor het klimaatplan en het burgerparticipatietraject?
We trokken een 200-tal aanwezigen aan voor de Klimaathappening. Daar waren we zeker tevreden mee. We bereikten diverse doelgroepen en testten verschillende communicatiekanalen uit. Maar volgend jaar willen we de organisatie verder optimaliseren. De activiteiten die we ter voorbereiding van de Klimaathappening organiseerden, lokten niet zoveel mensen als gehoopt. Naar de volgende editie toe willen we dan ook vroeger beginnen met plannen, zodat we langer op voorhand gestructureerd kunnen communiceren en zo hopelijk nog meer geïnteresseerden aantrekken.
“Met twee een evenement organiseren is niet eenvoudig. Het is vallen en opstaan. Maar het fantastische eindresultaat maakte alles goed!”
Leen Brusseleers, duurzaamheidsambtenaar
Met welke interne en externe partners werkten jullie aan de voorbereiding van dit evenement?
We kregen veel ondersteuning van de gemeentelijke communicatiedienst. Ook Avansa heeft ons sterk ondersteund in de voorbereidingen van de Klimaathappening. Daarnaast betrokken we de Dienst lokale economie, de Dienst integrale veiligheid en heel wat andere diensten. Uiteindelijk kwamen een hoop collega’s ons helpen om de dag van de Klimaathappening in goede banen te leiden.
Leen, de vraag waarop we allemaal wachten: wie nomineer je voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”?
Merel Meersman van gemeente Kapellen. Samen met haar collega’s en de bosgroepen werkte ze aan de aanplant van het geboortebos aan de Fortsteenweg in Kapellen. Alle 183 kinderen die in 2013 en 2014 geboren zijn, kwamen samen met hun ouders, broertjes en zusjes bomen planten. In totaal werden er op één dag 1.100 bomen aangeplant!
Meer weten?
Leen Brusseleers
Duurzaamheidsambtenaar Brasschaat
Marit Baelus
Mondiaal beleid Brasschaat
Deel dit artikel