Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen
Wat houdt de actie in?
Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen geeft richting aan de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in onze provincie. Voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Het omvat beleidslijnen voor het ruimtegebruik op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Wat zijn goede locaties om te wonen, te werken en te ontspannen? Hoe richten we onze ruimte in zodat onze verplaatsingen vanzelf duurzamer worden? Wat zijn goede locaties voor een divers pallet aan bedrijven? Hoe laten we de invulling van onze ruimte inspelen op het veranderende klimaat en het verlies aan biodiversiteit? Hoe behouden we de eigenheid van onze dorps- en stadskernen? En hoe bewaken we het evenwicht tussen open ruimte, ruimte voor bedrijven en ruimte voor landbouw?
Waarom deze actie?
De oppervlakte van onze provincie blijft gelijk terwijl de vraag naar ruimte alsmaar toeneemt. Er is extra ruimte nodig voor gezinnen en ontspanningsmogelijkheden, maar ook voor wateropvang, natuur, voedselproductie, energie en zo verder. Het was dus nodig om ons ruimtegebruik onder de loep te nemen en een plan van aanpak op te maken dat bepaalt hoe we onze ruimte vanaf nu willen gebruiken. Er is een grote link tussen klimaatbeleid en ruimtelijk beleid: de ruimtelijke ingrepen die we doen, hebben een impact op ons klimaat. Door de ruimte die we gebruiken veerkrachtig in te richten, maken we ze klimaatveiliger. Daarom willen we de ruimte in onze provincie zo inrichten en transformeren dat ze
• weerbaar is tegen de klimaatveranderingen (adaptatie) • bijdraagt om de (ruimtelijke) impact op het klimaat tot een minimum te beperken (mitigatie).
Bij de opmaak van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen is dus steeds afstemming gezocht met Plan Vandaag en vice versa: door beide beleidsvisies te koppelen kunnen we een krachtig beleid voeren om onze ruimte veerkrachtig en zorgvuldig in te vullen.
Het Beleidsplan Ruimte draagt ook bij aan de doelstellingen rond open ruimte, stads- en dorpskernen, energie, mobiliteit en economie.
Onder welke doelstelling vind je je actie terug op Plan Vandaag?
- Onze organisatie is klimaatneutraal en klimaatveilig
- Het klimaatbewustzijn groeit bij iedereen
- We versterken de open ruimte als klimaatbuffer
- Onze stads- en dorpskernen zijn klimaatneutraal en klimaatveilig
- Onze energie is maximaal lokaal en hernieuwbaar
- Onze mobiliteit is gezond met minder CO₂-uitstoot
- Onze economie is klimaatneutraal en klimaatveilig georganiseerd.
Hoe wil je de actie realiseren?
Via het Beleidsplan Ruimte engageert de provincie zich om een klimaatreflex te maken in ruimtelijke projecten waar de provincie initiatiefnemer of partner is. Het Beleidsplan Ruimte fungeert als kapstok waaraan we verschillende ruimtelijke ingrepen kunnen ophangen. De waaier aan acties is breed: van het ondersteunen van gemeenten bij de opmaak van hun Beleidsplan Ruimte, over het uitwerken van methodieken om ecosystemen in kaart te brengen tot het uitwerken van provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen.
We willen het goede voorbeeld geven in provinciale projecten. Zo loopt er een ruimtelijk planproces voor Bruggenbeemd. Dit projectgebied ligt centraal tussen de Olympiadelaan, de spoorlijn en het centrum van de stad Herentals, dus ideaal voor stedelijke functies. Maar het maakt ook deel uit van de Netevallei en herbergt een voetbalclub, moestuinen, een ziekenhuis en een bos. Het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Bruggenbeemd Herentals streeft naar een harmonieus evenwicht tussen stedelijke functies, recreatie, erfgoed, natuur en water.
Daarnaast willen we klimaatoplossingen realiseren en organiseren in bijvoorbeeld gebiedsgerichte programma’s zoals Groen Kruis.
Wat heb je al bereikt of wil je concreet bereiken?
Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen is na een lange procedure (bijna vier jaar!) definitief vastgesteld op 26 oktober 2024. We voeren het plan uit via een uitgebreid actieprogramma, waarbij we met verschillende diensten samenwerken. Zo kunnen we de doelstellingen continu en provinciebreed uitvoeren.
Welke tip of welk advies wil je nog meegeven?
Denk ruimer dan alleen aan energie- en klimaatmaatregelen. Ook via algemene ruimtelijke principes kan je heel wat doen rond het klimaat: zuinig ruimtegebruik, functieverweving, nabijheid en bereikbaarheid.
Wie ben jij?
Wij zijn Veerle Van Dooren en Tine Van Passel, de projectcoördinatoren die het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen hebben opgemaakt. Dit hebben we niet alleen gedaan. Een heleboel collega’s van verschillende provinciale diensten zijn nauw betrokken bij het tot stand komen van het plan. Het PBRA is dus een plan van de hele provincie, niet enkel van de dienst Ruimtelijke Planning.
Het PBRA is een kader voor provinciale acties die een ruimtelijke impact hebben, maar ook een kader voor gemeentelijk ruimtelijk beleid. Tijdens het proces konden gemeentebesturen regelmatig input geven om het provinciaal beleidsplan toepasbaar te maken op lokaal niveau.
WAT IS PLAN VANDAAG?
Met meer dan 200 klimaatacties werkt de provincie aan een leefbare en klimaatveilige toekomst. Alle acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag voor het veilige klimaat van morgen.
Meer weten? Bekijk alle acties op www.planvandaag.be.
Met het klimaatplan 'Plan Vandaag' maken we werk van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. We vertalen SDG 13 ‘Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden’ in concreet beleid.
Het Beleidsplan Ruimte draagt ook bij aan de doelstellingen rond open ruimte, stads- en dorpskernen, energie, mobiliteit en economie.