Groen Kruis
creëert verbindingen voor mens, dier en natuur in de verstedelijkte rand rond Antwerpen … en daar vaart ook het klimaat wel bij.
Wat houdt de actie in?
Met Groen Kruis werken we intensief samen rond drie doelstellingen:
- We creëren bijkomende open ruimte, bijvoorbeeld door onthardingsprojecten. Bij de inrichting van deze nieuwe open ruimte zorgen we ervoor dat ze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. We maken er ook een ‘biodiverse thuis’ van voor vele dier- en plantensoorten.
- We creëren verbindingen tussen openruimtegebieden. Waar nodig leggen we gepaste infrastructuur aan. Denk aan doorgangen via tunnels, bruggen, ecostroken, enz.
- We werken aan ‘de juiste functie op de juiste plaats’ en kijken actief naar kansen. Een bedrijventerrein hoort bijvoorbeeld niet thuis midden in het groen en verhuist beter naar een andere locatie omwille van mobiliteit en bereikbaarheid. De vrijgekomen zone laten we dan aansluiten bij de omringende natuur.
GEBIEDSPROGRAMMA GROEN KRUIS
Groen Kruis is een gebiedsprogramma waarin meerdere partners in de verstedelijkte rand rond Antwerpen sinds enkele jaren samenwerken.
Het werkingsgebied strekt zich uit over de districten Ekeren, Merksem en Deurne en de gemeenten Schoten, Schilde, Wijnegem en Wommelgem. De zeven gemeenten en districten vormen samen met de provincie Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving en het Regionaal Landschap de Voorkempen, de vaste partners van Groen Kruis.
Met Groen Kruis werken we niet enkel aan de klimaatdoelstellingen van Plan Vandaag, maar ook aan de doelen van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.
Onder welke doelstelling vind je je actie terug op Plan Vandaag?
- Onze organisatie is klimaatneutraal en klimaatveilig.
- Het klimaatbewustzijn groeit bij iedereen.
- We versterken de open ruimte als klimaatbuffer.
- Onze stads- en dorpskernen zijn klimaatneutraal en klimaatveilig.
- Onze energie is maximaal lokaal en hernieuwbaar.
- Onze mobiliteit is gezond met minder CO₂-uitstoot.
- Onze economie is klimaatneutraal en klimaatveilig georganiseerd.
Hoe wil je de actie realiseren?
Dé uitdaging voor Groen Kruis zit ‘m in de aard van ons werkgebied. Groenverbindingen en open ruimte aanleggen in een sterk verstedelijkte omgeving is geen eenvoudige klus. Elk stukje ruimte is er overbevraagd, omdat er in een dichtbebouwd gebied nu eenmaal heel veel zaken nodig zijn.
Daarnaast botsen we voor onze verbindingen telkens op drukke wegen, spoorlijnen, lintbebouwing, het Albertkanaal, woonwijken en bedrijventerreinen. Op een of andere manier moet je daar dan over, door, onder of omheen geraken. Kortom: je moet met heel veel belangen en betrokken partijen rekening houden, én je moet telkens opnieuw creatieve oplossingen bedenken.
De sterkte van Groen Kruis is dan ook ongetwijfeld de samenwerking. We slagen erin om met alle partners aan tafel te zitten en samen tot voorstellen en concrete acties te komen. Als bovenlokaal bestuur speelt de provincie Antwerpen daarbij de rol van verbindende coördinator.
Extra pluspunt is dat Groen Kruis ook een beroep kan doen op de expertise van andere provinciale diensten. Denk aan de diensten Integraal Waterbeleid, Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid en Ruimtelijke Planning.
Zo ondersteunt de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid ons bij de cameramonitoring van de boombruggen voor eekhoorns, die we aanlegden in Deurne, Schilde, Schoten en Wijnegem. De dienst coördineert ook het monitoringsprogramma voor de ecostrook op de Hoogmolenbrug.
Wat heb je al bereikt of wil je concreet bereiken?
Het bijzondere aan Groen Kruis is dat het een ‘levend iets’ is. Je kan niet op een bepaald moment zeggen: nu is het klaar. Het gaat dan ook niet om een enkele actie, maar wel om een uitgebreid programma met heel veel verschillende projecten. We zijn gestart met een lijst van maar liefst 50 verschillende acties. Met een vijftiental daarvan zijn we momenteel actief bezig. Dat ‘bezig zijn’ kan gaan van gesprekken voeren en ontwerpen maken tot concrete realisaties op het terrein.
Onze actielijst is bovendien een ‘levend document’. Wanneer in het gebied nieuwe kansen ontstaan die passen bij de doelstellingen van Groen Kruis, kunnen er nieuwe projecten bijkomen.
Sowieso zitten er heel wat langetermijnprojecten bij. Het gaat dan ook om complexe situaties die heel wat overleg, onderzoek en creatief denkwerk vragen of die om praktische redenen in verschillende fases verlopen. Ik denk daarbij aan de Ekerse natuurgebieden Bospolder en Oude Landen. Die worden van elkaar gescheiden door de A12 en door de Ekersesteenweg. We zien daar een heel gamma aan mogelijke verbindingen, die elk een ander verloop hebben.
Zo bouwen we beetje bij beetje aan die grote, overkoepelende visie van Groen Kruis.
Welke tip of advies wil je nog meegeven?
Er zijn al meer dan voldoende studies die aantonen dat een gezonde, open ruimte ongelooflijk veel functies vervult die onmisbaar zijn. Investeren in open ruimte is àltijd een goede keuze. We moeten daar niet langer over twijfelen, maar het gewoon samen doén.
Wie?
Ik ben Justine Fierens, coördinator van het gebiedsprogramma Groen Kruis. Ik behoud het overzicht over alle lopende projecten binnen Groen Kruis, ga op zoek naar nieuwe projectkansen en zorg ervoor dat we samen met de partners de acties uitvoeren.
Vaste partners van Groen Kruis zijn de drie districten en vier gemeenten binnen Groen Kruis, het Regionaal Landschap de Voorkempen, het Agentschap voor Natuur en Bos en Departement Omgeving.
Binnen de afzonderlijke projecten kunnen daar nog andere partners bijkomen. Zo werkten we voor de Groen Kruis-wandelingen samen met GruunRant, gaan we voor de Gebiedsdeal Droogte in Ekeren, Schilde en Brasschaat in zee met De Nieuwe Rand en zorgen we samen met de Vlaamse Milieumaatschappij en het Regionaal Landschap de Voorkempen voor het herstel van de Schijnvallei.
WAT IS PLAN VANDAAG?
Met meer dan 200 klimaatacties werkt de provincie aan een leefbare en klimaatveilige toekomst. Alle acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag, voor het veilige klimaat van morgen.
Meer weten? Bekijk alle acties op www.planvandaag.be.
Met het klimaatplan 'Plan Vandaag' maken we werk van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. We vertalen SDG 13 ‘Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden’ in concreet beleid.
Deel dit artikel