FIER GELIJK NE GIETER
– op Bonheiden
groene gemeente van kop tot teen
In deze rubriek zetten we een inspirerend project of opmerkelijk plan van aanpak van een gemeente binnen de schoonste provincie van het land in de kijker. Nadien geeft de gemeente de fakkel door aan een collega.
Heist-op-den-Berg is fier gelijk ne gieter op Bonheiden voor hun project ‘Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen’. Thomas Pluymers, duurzaamheidsambtenaar bij het lokaal bestuur van Bonheiden, vertelt er ons alles over. Ontdek onderaan welke collega Thomas nomineert voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”! Wie weet ben jij het wel?
Organisatie in de hoofdrol
➢ Gemeente Bonheiden
- Oppervlakte: 29,27 km²
- Aantal inwoners: 15.177
- Wie werkt er in Bonheiden rond duurzaamheid, natuur en milieu? - Thomas Pluymers, duurzaamheidsambtenaar - Cynthia Berardocco, milieuambtenaar - Sigrid Serpieters, duurzaamheidsambtenaar - Lotte Vandoorne, groenambtenaar - Marleen Peeters, administratief medewerker omgeving - Jan Pluys, diensthoofd omgeving
- GEKOZEN PROJECT: Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen
Wat houdt het project in?
Ruim 3.500 m² aan groendaken en 700 m² aan groene gevels realiseren op publieke gebouwen in de dorpskern. Dat was het doel van het project 'Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen'. Het resultaat is een 'demo-tuin' waar inwoners verschillende technieken kunnen bewonderen en informatie krijgen zodat ze er thuis zelf mee aan de slag kunnen.
Wat is er gebeurd?
We hebben op vijf locaties groendaken aangelegd en op zeven locaties groene gevels. Bij de plaatsing van deze klimaatadaptieve maatregelen wilden we een waaier aan methodes gebruiken om inwoners te informeren en inspireren. Infoborden op de verschillende locaties vertellen meer over de gebruikte technieken en planten. Ze nodigen ook uit om een kijkje te nemen op de andere locaties. We hadden ook veel aandacht voor participatie. Zo kregen inwoners de kans om mee een groendak aan te leggen tijdens een workshop en trakteerden we de kinderen op een les over groen en biodiversiteit.
Waarom is het gebeurd?
Ook al is Bonheiden een groene gemeente, het is een steeds grotere uitdaging om voldoende groen te behouden in de dorpskern. Groene daken en gevels kunnen bijdragen aan de biodiversiteit door verbindingen te maken met het groen buiten de dorpskern. Deze investeringen op het gemeentelijk patrimonium hadden ook als doel de bevolking te informeren en te sensibiliseren over het belang van groene infrastructuur. Daarnaast droeg het project bij aan de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatplan (LEKP) door 282 m³ aan waterbuffering en 173 meter aan geveltuinen te realiseren.
Werd de beoogde output behaald?
De vooropgestelde oppervlakten aan groendaken en groene gevels hebben we gerealiseerd. Om de inwoners te informeren en hun interesse te wekken, hebben we twee workshops georganiseerd over de aanleg van een groendak. En alle schoolkinderen kregen een starterskitje om thuis mee aan de slag te gaan en hun ouders te informeren over het project.
Met welke partners werkten jullie samen?
Voor de uitvoering van de groendaken en groene gevels werkten we samen met een aannemer. De lokale vereniging Klimaan vzw hielp ons ook bij het behalen van onze doelstelling, door met hun actie 'Win een groene straat' meer dan tien groene gevels aan te leggen.
Op welke uitdagingen botsten jullie? Wat liep er goed?
Het duurde even voor we alle betrokken partners, diensten en collega's hadden overtuigd van de voordelen van groendaken en groene gevels. Deze investeringen worden namelijk nog vaak beschouwd als niet-essentieel. Maar eens gerealiseerd, zorgde het project voor een diversiteit aan groene gebouwen. Naast de typische gemeentegebouwen kreeg zelfs de kerktoren op het dorpsplein een groene gevel. Het project werd gepresenteerd tijdens het congres over groendaken in Hasselt en tijdens de VVOG-awards, waar het de 2de prijs won in de categorie 'Themagroen'.
“Elk gebouw biedt mogelijkheden voor een groendak of -gevel. En eens de plantjes uit de startblokken schieten, word je vanzelf fan.”
Hebben jullie tips voor andere gemeenten?
Durf creatief te denken over de plaatsing van groendaken en groene gevels. Denk aan een groengevel op een kerk. Of ruimte voor water en houtstronken op je gevel. Het wekt de interesse van inwoners en zorgt voor bijzondere projecten!
Thomas, de vraag waarop we allemaal wachten: welke stad/gemeente nomineren jullie voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”?
We nomineren het lanceringsproject van de Klimaanwagens in Willebroek.