FIER GELIJK NE GIETER
– op Heist-op-den-Berg
voor hun houtkantenplan
In deze rubriek zetten we een inspirerend project of opmerkelijk plan van aanpak van een gemeente binnen de schoonste provincie van het land in de kijker. Nadien geeft de gemeente de fakkel door aan een collega.
Kontich is fier gelijk ne gieter op Heist-op-den-Berg voor hun werking en projecten rond houtkanten.
Inge Van de Staey en Samuel Helsen van Heist-op-den-Berg vertellen er ons alles over. Ontdek onderaan welke collega zij nomineren voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”! Wie weet ben jij het wel?
Organisatie in de hoofdrol
➢ Gemeente Heist-op-den-Berg
- Oppervlakte: 86,67 km²
- Aantal inwoners: 44.226
- Wie werkt er in Heist-op-den-Berg rond duurzaamheid, natuur en milieu? Samuel Helsen (Teamcoördinator milieu en duurzaamheid), Inge Van de Staey (Projectmedewerker energie- en klimaatpact), Wilfried Wouters (Deskundige milieu en duurzaamheid), Heidi Vande Putte (Deskundige Milieu), Els van Rillaer (Deskundige Handhaving), Steven Willemsens (Deskundige Milieu).
- GEKOZEN PROJECT: Projecten in het kader van het Houtkantenplan
Wat houdt het project in?
Het Vlaams Houtkantenplan is een actieplan om het houtkantennetwerk kwalitatief en kwantitatief te versterken tegen 2030. Het plan, gecoördineerd door de VLM, draagt bij aan het beheer en de aanplant van nieuwe houtkanten. Op 3 locaties in de gemeente voeren we het Houtkantenplan uit. De aanplant verdelen we over het huidige en het komende plantseizoen.
Elk projectgebied heeft zijn eigenheid. Door houtkanten en kleine landschapselementen aan te brengen ter hoogte van de Herentalsesteenweg versterken we de grens van de natuurlijke valleirand van de Grote Nete. De projectzones aan de Boonmarkt en Dophei zijn op historische kaarten met houtkanten omzoomd en liggen in een uitgestrekt bocagelandschap. Typisch voor dit gebied zijn de blokvormige percelen met gesloten perceelrandbegroeiingen van vooral houtkanten, houtwallen, hagen, knotbomenrijen ...
Met welke partners werken jullie samen?
De uitvoering gebeurt in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland vzw. Zij stelden een visie per projectgebied op. Daarnaast coördineren ze de effectieve aanplanting en bieden ze ondersteuning bij de nazorg en inboet. Ook onze collega’s van het team openbaar domein zijn onmisbaar bij de uitvoering en aanplant.
Samuel Helsen
Inge Van de Staey
Op welke uitdagingen botsen jullie? Wat loopt er goed?
Het natte weer in november en december speelde ons parten, want op doorweekte gronden aanplanten, is geen goed idee. Daarnaast moeten we rekening houden met meer en langere droge periodes. Dat kan een probleem vormen na de aanplant.
Maar we focussen ons vooral op de positieve aspecten van de nieuwe aanplantingen. De winst op het vlak van biodiversiteit staat hierbij voorop en gaat perfect samen met alle andere voordelen: opslag van koolstof, houtproductie, erosie beperken, extra schaduw en beschutting …
“De aanplant van houtkanten en bomen verrijkt iedereen. Met de aanleg van meer dan 2 km aan houtkanten en de aanplant van 195 bomen versterken we niet alleen de biodiversiteit maar zorgen we ook voor ongeveer 608,5 ton CO₂-opslag.”
Wat zijn belangrijke aandachtspunten in de communicatie over houtkanten?
Het is van belang om alle positieve aspecten van de aanplant te benadrukken. Op het terrein geven infoborden uitleg over het nut van de nieuwe aanplantingen. Houtkanten die ooit verdwenen zijn opnieuw aanbrengen, is ook een mooie manier om het historische, cultureel-landschappelijke karakter in deze zones nieuw leven in te blazen. Daarnaast zijn deze projecten een kans om het draagvlak te vergroten en het belang van houtkanten onder de aandacht te brengen. Zo kunnen we eigenaars van nabijgelegen percelen informeren over het nut ervan.
Wat zijn de ambities voor de komende jaren?
In onze gemeente maken we werk van een lokaal energie- en klimaatpact. We informeren en sensibiliseren onze inwoners op dat vlak onder de #PlaneetHeist (zie hier voor een promofilmpje). Momenteel lopen er heel wat acties om van onze gemeente een klimaatgezonde gemeente te maken die beter gewapend is tegen droogte, hitte en wateroverlast.
Aan toekomstplannen ontbreekt het niet. Onze gemeente werd door Regionaal Landschap Rivierenland gevraagd als pilootgemeente in het project ‘Houtkantennetwerk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland’. Hiervoor zal een visie- en kansenkaart voor behoud, herstel en uitbreiding van het houtkantennetwerk opgemaakt worden.
Zo maken we samen van onze gemeente een nog fijnere plek om te wonen, werken, spelen en leven!
Inge en Samuel, de vraag waarop we allemaal wachten: welke stad/gemeente nomineren jullie voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”?
We nomineren de actie ‘Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen’, met de realisatie van groene daken en gevels in de dorpskern van Bonheiden.
Meer weten?
Inge Van de Staey
Projectmedewerker Energie- en Klimaatpact
Deel dit artikel