ROND DE TAFEL
De Grote Nete, naar een klimaatveilige vallei vol beleving
De vallei van de Grote Nete is onze Loire van de Kempen: een parel op het vlak van erfgoed, natuur en biodiversiteit. Het Grote Net(e)werk brengt alle partners samen om de vallei van de Grote Nete klaar te maken voor de toekomst. Naar aanleiding van de tweede samenkomst van de gebiedscoalitie op 6 oktober 2023 getuigen partners waarom een integrale en interdisciplinaire aanpak zo belangrijk is.
Bianca Veraart
Projectverantwoordelijke dienst Integraal Waterbeleid, provincie Antwerpen
Veerkrachtige valleien zijn cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Diepe, drainerende beken veranderen in sponslandschappen die water vasthouden, is ook belangrijk omwille van natuurbeschermingsdoelen. Dit kan enkel in samenwerking met publieke en private partners. Een recent voorbeeld is het herstel van de Scherpenbergloop en Kwachtloop, in de bovenlopen van de Grote Nete, waar we de waterlopen verondiepen en een breder winterbed aanleggen in het privaat natuurdomein Scherpenbergen – De Hutten.
Silvia Dubois
Projectcoördinator Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete wil samen met de gemeente Laakdal een toeristisch-recreatieve invulling geven aan de Laakvallei en de Grote Laak, een zijrivier van de Grote Nete. Hiervoor baseert het zich op een integraal inrichtingsplan, met voldoende aandacht voor natuur, historisch landschapsherstel, waterberging en natuurbeleving. Lokale verenigingen, stakeholders, partners, agentschappen, sleutelfiguren, terreineigenaars en landbouwers worden hierbij betrokken.
Christoffel Bonte
Consulent planning Neteregio, Natuurpunt
In de gemeenten Geel, Laakdal, Herselt en Westerlo werkt Natuurpunt met vele partners aan integraal valleiherstel. Dit doen we door bijvoorbeeld afgesneden meanders terug aan te sluiten, ophogingen te verwijderen of gegraven vijvers in te richten als natuurlijke poelen met moeraszones. Deze werken sluiten aan op de verschillende Sigma-projectgebieden of vormen natuurverbindingen in de vallei van de Grote Nete. Door samen te werken, krachten te bundelen en onderling af te stemmen, pakken we klimaatuitdagingen over de grenzen heen aan.
Jan Seynaeve
Coördinator Bosgroep Zuiderkempen
In deze tijd van klimaatverandering zullen bossen en water steeds belangrijker worden om het gebied leefbaar te houden. Om succes te boeken, is het nodig om alle uitdagingen tegelijkertijd aan te pakken. Samenwerking is cruciaal voor méér bossen, maar ook om ze klimaatrobuust te maken zodat ze over 30 tot 60 jaar nog leven. Dit vraagt om integraal bosbeheer: realisatie van een goede waterhuishouding, inzetten op microklimaat, bodemverbetering, soortenvariatie …
Katleen Vantyghem
Schepen gemeente Heist-op-den-Berg
Met een oppervlakte van 3,5 ha krijgt Itegem binnenkort de grootste hondenlosloopzone van Heist-op-den-Berg. Een project dat voor de gemeente alleen mogelijk werd dankzij de samenwerking met Agentschap Natuur en Bos, provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland. De zone biedt een gepast alternatief om honden los te laten lopen en te zwemmen in de Netevallei. Honden moeten elders in de Netevallei immers aan de leiband om het leefgebied van tal van waardevolle soorten te beschermen.
Michiel Debie
Regiomanager Kempen
De vallei is een parelsnoer van statige kastelen, eeuwenoude watermolens, unieke watergebonden natuur en kilometerslange wandel- en fietsroutes. In het zog van het ecohydrologisch herstel van de vallei, onderzoeken we langs de Grote Nete ook extra mogelijkheden voor recreatie, beleving en herbestemming van het watergebonden erfgoed. In de toekomst dromen we van een valleiroute van bron tot monding, die je al wandelend, fietsend of zelfs peddelend kan beleven. Zo’n route zet alle erfgoedparels en mooie plekjes in de kijker. Dat wordt echt teamwerk met vele partners, waaronder Regionale Landschappen, Stichting Kempens Landschap, de gemeenten, Toerisme Provincie Antwerpen en Natuurpunt.
Conclusie van het overleg
De klimaatuitdagingen zijn enorm en dwingen ons om dringend werk te maken van valleiherstel en sponslandschappen. Tegelijk moeten we zorgen dat er ruimte blijft om van al die natte natuur te genieten. Ruimte voor water en ruimte voor natuur kunnen samengaan met ruimte voor beleving. De provincie is uitstekend geplaatst om alle stakeholders rond de tafel te brengen. In de Grote Netevallei doen we dat via de gebiedscoalitie, het Grote Net(e)werk. Zo bundelen we onze krachten voor een echte kwantumsprong naar een veerkrachtige, klimaatveilige vallei vol beleving.
Deel dit artikel