Het faunahuis, beestig plezant ingericht!
Recensie door Britt Biermans Beleidsadviseur natuur en landschap
Vlakbij natuurgebied ‘het Burreken’ in Brakel kocht Natuurpunt een stuk bos met daarin een verlaten woning. Door de uitzonderlijke ligging aan de rand van het natuurreservaat zag de natuurvereniging een kans om het gebouw een bijzondere bestemming te geven als ‘faunahuis’. Eind 2023 opende het huis voor het grote publiek.
Biodiversiteit, landschap, duurzaam bouwen …? Daar kennen we ook bij de provincie wat van! Leergierig trokken een negental collega’s van de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid, Regionale Landschappen en Kamp C naar Brakel. Dirk Criel van Natuurpunt Driekwart Groen gaf een uitgebreide rondleiding. Britt Biermans van de dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid geraakte al gauw geïnspireerd door het bezoek.
Wat kreeg je te zien tijdens de rondleiding?
Britt: “Het faunahuis is een demohuis waarin je kennismaakt met verschillende technieken om ‘natuurinclusief’ te bouwen. Hoe richt je een gebouw zo in dat het bijdraagt tot de lokale biodiversiteit en natuurwaarden? Hoe geef je plaats aan dieren in en om je huis? Nee, geen huisdieren, maar vleermuizen, marters, mussen, zwaluwen, insecten, egels … het hele (figuurlijke) landschap.”
Welk beeld heeft jou het meeste aangesproken?
Britt: “Na een regenachtige autorit was de eerste aanblik alvast de moeite waard. Het faunahuis leek wel een peperkoeken huisje in het bos. Dirk Criel gaf de ontnuchterende boodschap mee dat het niet de bedoeling is dat je huis er zo gaat uit zien. Het doel is om zoveel mogelijk technieken te laten zien. Zowel goede als slechte.”
Waarom zouden andere beleidsmakers een bezoek moeten brengen?
Britt: “Een belangrijke les is dat niet alles altijd en overal werkt. Omgevingsfactoren spelen een rol maar ook materiaal en kleur. Het is niet omdat het mooi oogt dat dieren het ook aantrekkelijk en comfortabel vinden. De ingreep moet bovendien praktisch zijn zodat het gemakkelijk geïntegreerd kan worden in een gebouw.
De beestjes hebben altijd het laatste woord. Die handgemaakte mussengoot in hout blijkt in de industriële zwarte plastieken versie plots minder aantrekkelijk. Of: gierzwaluwnesten in cortenstaal zijn wel stijlvol, maar niet geschikt als nest- of schuilplaats. Het vergt kennis van (beesten)zaken om te weten hoe je iets het best aanpakt. Een handige richtlijn is om de vijf V’s te combineren in je ontwerp: voedsel, vocht, veiligheid, variatie en voortplanting.
Om de slaagkans te verhogen, kijk je best welke soorten er al aanwezig zijn. Maar wees niet te kieskeurig: als jouw doordachte, strategisch geplaatste steenuilennestkast ingenomen wordt door een familie eekhoorns, mag dat ook gevierd worden.
Het volstaat niet alleen om nestvoorzieningen te plaatsen. De grote uitdaging blijft om natuur (en dus ook voedsel- en schuilplaatsen) echt te integreren in onze bebouwde omgeving en hierdoor connectie te maken met de nabijgelegen natuurlijke zones.”
Wat vond je van het bezoek?”
Britt: “Het was een inspirerende dag, met veel mogelijkheden tot overleg. De toelichting was praktijkgericht en direct toepasbaar. Ik vond het tof dat er zoveel wordt geëxperimenteerd.
Er is nog veel onderzoek en ervaring nodig om verder te gaan dan de ‘gangbare’ voorbeeldsoorten als vleermuizen en zwaluwen. We zien nog veel groeimogelijkheden. Ook op eigen terrein. De collega’s van Kamp C kregen al zin om er zelf mee aan de slag te gaan.”
Over de mede-oprichter
Dirk Criel is ‘Natuurpunter’, ecologisch adviseur en zaakvoerder van Driekwart Groen. Zijn leven staat in het teken van het bedenken van creatieve concepten voor de (her)inrichting en het herstel van natuur en landschap, en de functionele verweving van ruimtelijke activiteiten. Daarbij zoekt hij naar eenvoudige, pragmatische oplossingen, in de eerste plaats met wat er voorhanden is.
Deel dit artikel