PROVINCIE OP DE RADAR
Denk je aan biodiverse bosranden, toegankelijk privébos of bosuitbreiding?
Reken op de straffe steun van de Antwerpse Bosgroepen en de provincie Antwerpen
De Antwerpse Bosgroepen zijn organisaties die privé- en openbare boseigenaars ondersteunen om hun bosplannen uit te voeren en hun bossen te beheren. De provincie Antwerpen ondersteunt De Bosgroepen financieel en inhoudelijk in een uniek partnerschap voor meer en gezonder bos. Zo kunnen De Bosgroepen alle private eigenaars en openbare besturen begeleiden.
De kracht van De Bosgroepen zit in hun lokale terreinkennis en expertise. Ze ontzorgen en verbinden private eigenaars, gemeenten, scholen, buurtbewoners, jeugdverenigingen, vrijwilligers en de provincie Antwerpen voor meer en beter bos.
We belichten de straffe steun die de Bosgroepen bieden aan iedereen met een hart voor natuur. Voor elke Antwerpse Bosgroep zoomen we in op één van hun vele knappe verwezenlijkingen.
© Bosgroep Antwerpse Gordel
Meer bos in de Antwerpse Gordel
“De realisatie van het Branstbos in Bornem, goed voor zo’n 8 ha, is één van de vele prachtige voorbeelden van gemotiveerde bosuitbreiding vanuit een openbaar bestuur in direct partnerschap met De Bosgroep. In elke fase van het traject werd nauw samengewerkt, van bij het eerste zaadje, het bosidee, tot bij de daadwerkelijke plantactie. Bovendien blijft de expertise van De Bosgroepen bij de nazorg van het jonge bos belangrijk. Op die manier gaat het bos een zorgeloze toekomst tegemoet”, zegt Kathleen Vanderheyden van Bosgroep Antwerpse Gordel.
Bosgroep Antwerpse Gordel realiseerde de voorbije legislatuur zo'n 80 ha nieuw bos, goed voor zo'n 160.000 struiken en bomen in het landschap.
Naast het vinden van een goede plantplek en extra centen, moeten ook de juiste vergunning en een bosaanplantingsplan, een plantevenement en de nazorg na het planten voorzien worden. Met zo’n partnerschap creëren we meer en beter bos in een groenere en meer biodiverse provincie Antwerpen.
“Sinds 2019 plantten we 80 hectare nieuw bos in ons werkingsgebied.”
Kathleen Vanderheyden
© Mie De Backer
Profiteren van privébos met Bosgroep Zuiderkempen
Mountainbiken in de Belse Bossen, wandelen langs het militair verleden in Teunenberg of ravotten in één van de vele speelbossen, deze herfst geniet je volop van de prachtige bossen in de Antwerpse Zuiderkempen. Maar liefst 900 ha privébos met 111 km paden zijn er publiek toegankelijk, waarvan meer dan 100 ha speelbos. Dit unieke resultaat is het gevolg van de jarenlange werking van De Bosgroep en nauw overleg met de provincie Antwerpen en 12 Antwerpse gemeenten.
Jan Seynaeve, coördinator van Bosgroep Zuiderkempen, licht toe: “In Vlaanderen mogen kinderen enkel in privébossen spelen als die in een toegankelijkheidsregeling zitten en erkend worden als speelzone. Als Bosgroep hebben we steeds private boseigenaars gestimuleerd om hun bossen open te stellen voor spelende kinderen. We streven naar een speelbos op wandelafstand in elk dorp in onze regio. Momenteel is dit al het geval in 70% van de dorpen.”
“900 hectare privébos is nu open voor het grote publiek dankzij een knappe toegankelijkheidsregeling met privé-eigenaars.”
Jan Seynaeve
© Bosgroep Kempen Noord
Buitengewone bosranden met Bosgroep Kempen Noord
Bij een boseigenaar op de Kempische Heuvelrug pronkt een nieuwe bosrand dankzij Bosgroep Kempen Noord. Met 400 nieuwe planten en bomen geven we de biodiversiteit een boost en houden we de omstandigheden in het bos stabieler.
“Een bosrand biedt vele voordelen voor een bos”, vertelt coördinator van Bosgroep Kempen Noord Marieke Verreet. “Zowel voor de biodiversiteit als in de strijd tegen de klimaatopwarming. De bosrand vormt een leefomgeving voor insecten en verschillende dieren, dient als windscherm dat stormschade beperkt en zorgt voor een constanter klimaat in het bos. Dankzij de steun van de provincie Antwerpen kregen onze leden in 2023 70% korting op het plantsoen, de aanplant en het beheer achteraf. Dit zetten we in het najaar in de kijker met een jaarlijkse bosrandactie. Er werden vorige winter wel 6847 bomen en struiken geplant in een bosrand.”
“Door te werken aan bosranden, vergroten we de biodiversiteit en wapenen we onze bossen tegen een grilliger klimaat.”
Marieke Verreet
Deel dit artikel