ARTIKEL
De ontwerpen van de eerste provinciale Groene Hoekjes zijn klaar!
Eind juni ging het proefjaar van de ‘Groene Hoekjes’ van start. Boechout, Brasschaat, Duffel, Herenthout, Turnhout en Zandhoven toveren dit jaar samen met provinciale experts verschillende locaties om tot Groene Hoekjes. Een snelle en eenvoudige manier om te komen tot groenere wijken waar het aangenaam wonen en leven is, klaar voor een klimaatveilige toekomst.
Wat zijn Groene Hoekjes?
Groene Hoekjes zijn kleine stukjes ongebruikte verharding die makkelijk te vergroenen zijn, zoals straathoeken, plekken onder bomen en stukjes voetpad. Hier toveren we de verharding om tot verkoelende plekken op warme dagen, waar regen vlot in de bodem kan sijpelen. Bovendien brengen we zo meer groen in het straatbeeld.
Een unieke samenwerking?
Wat de Groene Hoekjes zo speciaal maakt? Dat legt Kris Mees, projectverantwoordelijke Groene Hoekjes, graag uit: ‘We ontzorgen de deelnemende steden en gemeenten van begin tot het einde. Met onze raamovereenkomst hoeven gemeenten zelf geen openbare aanbesteding te doen. Het maatwerkbedrijf verzorgt het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud. Doorheen het proces voeren onze provinciale experts een kwaliteitscontrole uit op vlak van biodiversiteit, water, productgebruik en mobiliteit. We zorgen ook voor communicatiemateriaal voor de omwonenden.'
Sarah Moeyersoons, milieuambtenaar van Zandhoven, vult aan: ‘In de ontwerpen kozen we voor bloemrijke elementen die niet alleen meer kleur en leven brengen, maar ook vogels en vlinders aantrekken. Door de provinciale expertise voelen we ons ondersteund en zijn we zeker van een goede kwaliteit.’
Hoe zien die Groene Hoekjes eruit?
De gemeente Herenthout gaat de parking aan de begraafplaats ontharden en vergroenen. In het ontwerp krijgen de bestaande lindebomen in de toegangsdreef ruimte door stukken te ontharden. De plantvakken die in de plaats komen, worden iets lager aangelegd om bij hevige regenval het water op te vangen en in de bodem te laten sijpelen. De plantvakken zullen bestaan uit inheemse planten en de gevel van het mortuarium vergroenen we met klimplanten.
De gemeente Zandhoven keurde maar liefst drie Groene Hoekjes goed:
In de Dorpstraat in Pulle komen vier plantvakken. Die worden iets lager aangelegd om bij hevige regenval het water op te vangen en in de bodem te laten sijpelen. Zandhoven kiest voor gevarieerde onderhoudsvriendelijke beplanting in een waaier aan kleuren, bloeiwijzen en hoogtes.
Ter hoogte van de bocht van de Arthur Verhoevenlaan plant Zandhoven een Groen Hoekje van maar liefst 230 m² waar nu een verhard pleintje ligt. Hier krijgt het water plaats om te infiltreren en zorgen bomen voor schaduw. Inwoners kunnen hier volgende zomer op een bankje genieten van al dat mooie groen.
Het bestaande groene eiland aan het kruispunt van de Dr. August Sniederstraat en de Veldstraat wordt groter gemaakt door een deel van de straat en het voetpad op te breken. Het eiland wordt lager dan het straatniveau aangelegd om infiltratie van regenwater en een tijdelijke buffer bij hevige regenval mogelijk te maken. Een extra boom en beplanting maken er een volwaardig Groen Hoekje van.
De ontwerpen van de andere gemeenten zijn bijna klaar. Bekijk ze zodra ze klaar zijn op www.planvandaag.be/groene-hoekjes.
Wat nu?
Het proefjaar van de Groene Hoekjes loopt nog tot maart 2025. Het afwerken van de laatste ontwerpen en het inplannen en opstarten van de werken lopen volop.
Ondertussen kijken we, na een tussentijdse evaluatie, al vooruit naar volgend jaar. We zijn volop bezig met de voorbereiding van het volgende raamcontract en een platform voor administratieve opvolging. In het voorjaar van 2025 lanceren we de Groene Hoekjes voor alle Antwerpse gemeenten.