FREQUENTLY GIVEN ANSWER
Hoe plant ik een boom (op m’n eigen houtje)?
Het plantseizoen komt eraan. Van oktober tot en met maart valt de sapstroom van veel bomen en vaste planten stil. Dan kan je deze dus vlotjes van plaats wisselen, oftewel: nieuwe bomen aanplanten.
Sinds 2018 plantte de provincie Antwerpen samen met partners, vrijwilligers en inwoners al 306.720 bomen. Veel mensen planten graag op hun eigen houtje nog wat bomen bij, bijvoorbeeld in hun tuin of school. Maar hoe pak je dat nu best aan?
In de Plant-goedfiches halen we het antwoord, want daarin belichten we de aanplant én het beheer van verschillende groenvormen. Van boom tot wilgenhut, van insectenhotel tot bloemenweide. Gemaakt voor al wie de handen uit de mouwen wil steken voor onze natuur, nu en later.
Het frequente antwoord van de provincie
Benodigdheden
- Plantgoed
- Boompalen
- Boomband
Werkwijze
STAP 1:
Maak een plantgat net breed en diep genoeg zodat alle wortels erin passen. Voor plantgoed met een stamomtrek van 10 tot 12 cm voorzie je een plantgat van 70 tot 80 cm. Maak de aarde op de bodem van het plantgat goed los.
STAP 2:
Zet drie boompalen 30 cm in de grond, ongeveer 30 cm verwijderd van het midden van het plantgat, in een driehoek. Kies je voor één boompaal, zet die dan in zuidwestelijke richting (de overheersende windrichting). De onderste takken van de kruin komen best boven de paal uit.
STAP 3:
Maak een heuveltje van goed losgewerkte aarde in het midden van het plantgat en zet de boom bovenop het heuveltje. De wortels mogen niet gedraaid liggen of naar boven wijzen.
STAP 4:
Maak de boomwortels en de aarde vochtig en wacht tot het water in de bodem is gedrongen.
STAP 5:
Vul de helft van het gat terug op terwijl iemand de boom goed recht houdt.
STAP 6:
Schud de boom lichtjes op en neer. Zo verspreidt de aarde zich goed tussen de wortels.
STAP 7:
Vul het gat verder op met de overgebleven aarde en druk de aarde voorzichtig aan met je voeten. Wijs met je tip naar de boom zodat je de wortels niet beschadigt.
STAP 8:
Snoei beschadigde takken weg.
STAP 9:
Bind de boom aan de paal met de boomband. Trek de band voldoende strak aan om steun te geven, maar niet té strak. De boomband mag de stam niet insnoeren.
STAP 10:
Geef het eerste jaar tussen april en september water bij droogte.
Aandachtspunten
- Bescherm de wortels tegen uitdroging of bevriezen. Als je niet binnen het uur kan planten, dek de wortels dan af met grond of met een zeil. Ook tijdens het vervoer dek je best de wortels af.
- De plantafstand in een bomenrij varieert meestal tussen 5 en 10 meter. Vraag raad aan een expert (bv. een boomkweker) of aan je Regionaal Landschap of Bosgroep wanneer je twijfelt.
- Plant je boom minstens 2 meter van de perceelsgrens.
- Plant nooit bij vorst.
Nog vele andere Plant-goedfiches wachten om ontdekt te worden.
Laat je groene vingers de vrije loop en creëer zelf een groenere omgeving om je heen.
Meer weten?
Resi Pansaerts
Adviseur biodiversiteit – thema natuur en gezondheid
Deel dit artikel