DIT MOET JE WETEN
5 tips om je speelterrein te vergroenen
Kinderen en jongeren ontwikkelen zich mentaal en fysiek sneller als ze regelmatig in een groene omgeving spelen. Ze worden creatiever in hun spel, genieten meer van vrije tijd, maken minder ruzie en zijn daarna rustiger thuis, zo blijkt uit onderzoek.
Binnen het project Groenkapoen slaan de Antwerpse Regionale Landschappen de handen in elkaar met de provincie, gemeenten en lokale jeugdverenigingen om jeugdterreinen en speelplaatsen te ontharden en te vergroenen. Biodiversiteit, klimaatadaptatie, nieuwe ontmoetingsplekken en natuurbeleving staan hierbij centraal. Ook jij kan met deze vijf slimme tips jouw jeugdterrein vergroenen:
Samenwerken is de sleutel
Betrek de juiste mensen zoals de grondeigenaar, de gemeente, jouw Regionaal Landschap, leden en leiding, ouders en iedereen die enthousiast is om samen te brainstormen, plannen en planten.
Creëer ruimte voor avontuur
Maak plaats voor water met speelwadi's en zorg voor meer groen door te ontharden. Denk aan schaduwbomen voor in de zomer en open ruimte voor pleinspelletjes.
Kies streekeigen plantgoed
Plant inheemse bomen, hagen en akkerbloemen. Laat je adviseren door de specialisten van de Regionale Landschappen. Check zeker www.plantvanhier.be en ontdek bij welk regionaal landschap jouw jeugdvereniging hoort op www.regionalelandschappen.be/ontdek-je-regio.
Natuurlijk is leuker
Laat speeltoestellen achterwege en laat de natuur het spel bepalen.
Steek af en toe de handen uit de mouwen
Hou het speelterrein veilig en onderhoud het groen zodat kleine avonturiers er eindeloos van kunnen genieten. Praktische fiches over het aanplanten en onderhouden van bomen, hagen, wilgenhutten … vind je op de website van provincie Antwerpen bij Plant-goed.
“Jeugdterreinen zijn ideale stapstenen tussen dorpen en steden om groen(blauwe) netwerken te creëren en de leefbaarheid te verhogen.”
An-Katrien Cuypers, projectmedewerker Groenkapoen
foto's: © Regionaal Landschap Schelde-Durme
Meer weten?
An-Katrien Cuypers
Medewerker landschap en beleving Regionaal Landschap Rivierenland
Deel dit artikel