Natuur en Boscast – Aflevering 2: 'Natuur en Gezondheid'
Een review van Veerle Moons
In deze podcast kom je te weten wat de gunstige effecten van natuur zijn op onze gezondheid, leer je hoe steden zich kunnen organiseren met meer kansen voor natuur en hoe je de link tussen natuur en gezondheid ook in andere projecten kan meenemen.
Veerle Moons, MOS-begeleider in de provincie Antwerpen begeleidt secundaire scholen naar een duurzame straffe school. Heel wat scholen maken als MOS-school werk van een groene speelplaats met rustige hoekjes, avontuurlijke uitdagingen met kleuren en geuren waar leerlingen ook buiten kunnen leren. Want buiten leren biedt heel wat voordelen: het stimuleert de creativiteit, is goed voor het welbevinden, laat meer bewegen én het is gezond.
Waarover gaat de podcast?
Gedragsecoloog Hans Van Dyck gaat in deze podcast op zoek naar de effecten van een gezonde, biodiverse natuur op onze gezondheid. Hij voert gesprekken met experts over meer groen in steden, in zorginstellingen en in natuurgebieden. Het is essentieel om daarop in te zetten, want het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde, biodiverse natuur belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid. De mens is ook een deel van de biodiversiteit.
Wat heeft je het meest aangesproken in de podcast?
Door groen te brengen in de stad verbeter je de leefkwaliteit en heb je een impact op milieu en gezondheid. Een goede maatregel voor ruimtelijke ordening is de 3 – 30 – 300 maatregel: elke woning ziet uit op 3 volwassen bomen, in de buurt van mensen moet er 30% groenbedekking (zorgt voor klimaatregulatie) zijn en iedereen heeft op 300 m afstand van zijn woning een toegankelijke publieke groene ruimte. Deze maatregel sluit mooi aan bij de definitie van gezondheid van de WHO die aangeeft dat gezondheid zowel de mentale gezondheid (uitzien op 3 volwassen bomen) als de fysieke gezondheid (30% groenbedekking) en sociale gezondheid (max. 300 m afstand tot publieke ruimte) omvat. We moeten dus streven naar groen zien, groen zijn en groen doen.
Wat vond je van de podcast?
Ik luisterde met veel interesse naar deze podcast. De podcast is luchtig en toch voldoende wetenschappelijk onderbouwd. De link tussen natuur en gezondheid wordt duidelijk toegelicht en gekoppeld aan maatregelen voor ruimtelijke planning. Het bevestigde mij in de overtuiging dat vergroening van scholen en leerlingen zoveel mogelijk naar buiten krijgen, absoluut noodzakelijk zijn.
Hoeveel sterren geef je deze podcast?
“5 sterren.”
Waarom zouden andere beleidsmakers dit moeten beluisteren?
In de podcast is er aandacht voor wetenschappelijk onderbouwde effecten en maatregelen. Beleidsmakers krijgen informatie waar ze direct mee aan de slag kunnen. We mogen natuur en gezondheid niet meer in aparte hokjes wegsteken want ze hebben meer gemeen dan we denken. Ecologen en psychologen dienen meer samen te werken. Het is belangrijk om in te zetten op vergroening van onze steden en op scholen. De provincie trekt dit goed mee op gang met onder meer de Groene Oases.
Over de wetenschappers
Hans Van Dyck, professor gedragsecologie aan het Earth & Life Institute van de Universiteit van Louvain-la-Neuve gaat mee op zoek naar de gunstige effecten van natuur op onze gezondheid. Ben Somers, hoogleraar aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen, vertelt meer over de nieuwe groennormen en hoe we steden kunnen plannen met meer kansen voor natuur. Hans De Schryver, gebiedscoördinator Natuur en Bos legt uit hoe de link tussen natuur en gezondheid in natuurdomeinen en projecten wordt meegenomen. In het derde deel vertelt Hildegard van Looveren over Betanië, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg waar de natuur op dit moment al deel uitmaakt van de behandeling.