Toekomstgericht en circulair (ver)bouwen? Schrijf je in voor het CircuS-traject van Kamp C!
Ben jij ook bezig met het energetisch optimaliseren van jouw gebouwen? Kies dan zeker voor circulaire oplossingen. Zo voorkom je extra verbouwingen in de toekomst en ben je zeker dat jouw investeringen ook op lange termijn renderen: zowel ecologisch, als economisch.
Naast het verminderen van de CO₂-uitstoot en het grondstoffenverbruik, verlaagt circulair bouwen ook de kost van jouw gebouwen op lange termijn en stimuleert het de lokale economie.
Om je hierbij te helpen, biedt Kamp C het CircuS-traject aan, een adviestraject rond circulair bouwen. Tijdens dit traject begeleidt Kamp C vijf lokale besturen bij de integratie van circulaire bouwprincipes in een aankomend (ver)bouwproject.
Inschrijven kan van 25 juni tot 27 september 2024.
Ben je benieuwd naar de meerwaarde van circulair bouwen? Wil je meer weten over het traject? Schrijf je snel in voor het webinar over circulair bouwen op 25 juni.
Door deel te nemen, stapt jouw lokaal bestuur in de schijnwerpers als inspiratiebron voor anderen. Maak het verschil met Kamp C en neem het voortouw in de overgang naar circulair bouwen.
Meer weten?
An De Vriendt an.devriendt@kampc.be
Saartje Vandendriessche fietst langs de kronkelende Netes in Lier
Op de Netedag in maart dit jaar nam Jef Deschutter van het Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete waterambassadrice Saartje Vandendriessche mee langs kronkelende rivieren. Hij dompelde haar onder in de rijke watergeschiedenis van het Lier van Felix Timmermans. Saartje leerde over het belang van overstromingsgebieden zoals de Bogerse Plassen en waarom er aan ecologisch structuurherstel wordt gedaan. Ze voelt zich nu ongetwijfeld heel wat geruster als bewoner in de ruime vallei van de Kleine Nete.
De Netedag is een initiatief van Stad Lier in samenwerking met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Regionaal Landschap Rivierenland, de provincie Antwerpen, Liers Waterforum, Natuurpunt, Argus (vereniging van Lierse gidsen) en de VMM.
Meer weten?
Jef De Schutter jef.deschutter@rlkgn.be
MOS - duurzame scholen organiseerde 8ste Buitenlesdag
Op de laatste donderdag van april vlogen alle leerlingen weer buiten tijdens de 8e Buitenlesdag van MOS - duurzame scholen. Buitenklassen en andere groene zones bewijzen meer dan ooit hun nut. Niet enkel de speelplaats kan dienst doen als buitenklas, ook in de schoolomgeving zijn er plekken die buiten leren mogelijk maken. Denk aan parkjes, sportterreinen, enz.
Buiten leren biedt tal van voordelen. De leerstof blijft beter plakken, sociale vaardigheden verbeteren, het verhoogt de creativiteit ... MOS ondersteunt leerkrachten met begeleiding op maat, werkvormen en methodieken om buiten leren te integreren in het lespakket.
"Buiten leren is, letterlijk en figuurlijk, zuurstof geven aan de lessen, de leerstof en de leerlingen. Bovendien ervaar je samen met de klas een soort van 'vrijheid' wanneer je buiten de vier muren van een klaslokaal kan treden."
Geert Boeckx van Hivset, secundaire school in Turnhout deed mee met de Buitenlesdag en is helemaal gewonnen voor buitenlessen
Meer weten?
Karoline Hofmans karoline.hofmans@provincieantwerpen.be
Op tournee langs groene speelplaatsen
Speelplaatsen van scholen kunnen een pak groener. Enter: Groene Oases. In de vorige Zuurstof kon je lezen hoe dit project de ontharding en vergroening van buitenruimtes nastreeft. Met succes, want 202 scholen krijgen tegen 2025 een groenere speelplek.
Eind april vond het congres ‘The Natural Way Forward’ plaats. 170 deelnemers uit 22 landen namen hieraan deel. De 'crème de la crème' van ervaringsdeskundigen deelde inzichten én we stelden het Groene Oaseproject voor. Als kers op de taart toerde een bus langs drie schoolvoorbeelden: Gibo Heide in Brasschaat, Zilverenhoek in Kapellen en Sint-Calasanz in Hoevenen.
Wat we van al die expertise leerden? De voordelen zijn quasi eindeloos op het vlak van klimaat en biodiversiteit, educatie, speelwaarde, gezondheid en buurtengagement. Op het congres wisselden de deelnemers inspiratie en inzichten uit over de organisatie van zo’n speelplaatsvergroening: van het tekenplan uitwerken tot het schoolteam klaarstomen, maar ook over klimaatadaptatie en -educatie.
Wordt vervolgd!
Meer weten?
Cami Lenaerts, Communicatiemedewerker Groene Oases cami.lenaerts@provincieantwerpen.be
Bert Hoefkens, Projectcoördinator Groene Oases Bert.hoefkens@provincieantwerpen.be
Nederlandse televisie maakt reportage over grensbeek Het Merkske
Een aflevering in Vroege Vogels over grensbeek Het Merkske? Daar werkt de provincie graag aan mee. Hydrobioloog Chris Van Liefferinge trok met collega Michiel Cornelis van Waterschap Brabantse Delta het gebied in om tijdens de opnames van BNNVara uitgebreid te vertellen over dit bijzondere grensgebied. Samen met presentator Menno Bentveld namen ze een kijkje in het water om te zien wat er leeft. Ze vertelden honderduit over het waterbeheer, de bouwen-met-natuur-maatregelen én de unieke samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland in het gebied. De uitzending werd 26 mei op NPO 2 uitgezonden.
Meer weten?
Chris Van Liefferinge Chris.Vanliefferinge@provincieantwerpen.be
GroenZoeker bereikt 20.000 bezoekers
De website van GroenZoeker lokte al 20.000 bezoekers. We richtten het platform in 2020 op om de grote bezoekersaantallen in de bekende groengebieden van onze provincie beter te kunnen spreiden en het lokale groen beter bekend te maken. Ondertussen biedt de website een overzicht van parkjes, bossen, natuurgebieden, groen- en recreatiedomeinen in de hele provincie. Al dat groen vind je terug op een handige kaart, waarop ook speeltuinen, hondenlosloopzones, cafés, picknickbankjes, fiets- en wandelroutes en toiletten staan aangeduid.
Een fietstocht langs fietsknooppunten met tussenstops aan een fort, een vogelkijkhut, een parkje, twee speeltuinen, een café, een toilet en een oplaadpunt voor elektrische fietsen? Je organiseert het in een handomdraai. Tot slot vind je op de GroenZoeker ook een kalender vol evenementen over of in de natuur.
20.000 bezoekers gingen je voor, neem jij ook een kijkje?
Meer weten?
Rembrandt De Vlaeminck Teamverantwoordelijke Studie Natuur en Landschap rembrandt.devlaeminck@provincieantwerpen.be