Podcast ‘Griet geeft het af aan de natuur’
Review van Resi Pansaerts, adviseur Biodiversiteit, thema natuur en gezondheid
Het thema natuur en gezondheid ligt Resi Pansaerts, adviseur Biodiversiteit bij de provincie, nauw aan het hart. Ze is niet alleen bioloog in hart en nieren maar ze werkt ook samen met de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de Universiteit Antwerpen. Ze vindt het alvast geweldig dat de experten in deze podcast zich afvragen of dokters niet eens natuur kunnen voorschrijven.
Resi Pansaerts: “Die vraag lijkt wel een rechtstreekse knipoog naar het nieuwe boek van de Leerstoel: ‘Natuur op doktersvoorschrift’. Ik laat de kans niet liggen om hen dat boek te leren kennen! Als je weet dat ik via een Eco-Tuneropleiding mensen leer meer verbondenheid met de natuur te voelen, zal het je niet verbazen dat deze podcast helemaal mijn ding is. Zo draag ik op mijn manier ook een steentje bij aan het uitdragen van deze boodschap waar we zelf én de natuur gezonder van worden.”
Waarover gaat de podcast?
“Griet Van Vaerenbergh, docente sociale en positieve psychologie en collega Maaike kennen de positieve effecten van de natuur op de mens als geen ander. En dat blijft niet bij boekenwijsheid. Ze ondervinden de effecten dagelijks in een natuurgebied vlakbij. Of het nu gaat om trauma’s, verdriet, zorgen, stress, je kan het altijd ‘afgeven aan de natuur’. De natuur oordeelt niet, ze ontvangt onvoorwaardelijk en geeft zoveel terug. Als we die verwondering ervaren voor soms heel kleine maar ook grootse dingen, dan worden we ons bewust van een grotere kracht die ons veiligheid en troost biedt. Dat de natuur niet perfect is en dat ook niet hoeft te zijn, kan een spiegel zijn voor onszelf. Na regen komt zonneschijn en na de strengste winter zullen er opnieuw rozen bloeien. Het cyclische gebeuren van het weer en de seizoenen, biedt zekerheid en is voor veel mensen heel geruststellend.
Kinderen hebben nog van nature die verwonderde blik. Zou het niet prachtig zijn mochten wij ook terug van die mooie dingen kunnen genieten alsof we ze voor de eerste keer ontdekken? Met een wow-gevoel kijken naar die prachtige regenboog, nog eens proeven van de sneeuw, genieten van de geur van herfstblaadjes als we er doorheen roefelen. Iedereen kan dat! Het vraagt gewoon om aandacht.”
Wat heeft je het meest aangesproken in de podcast?
“Het zinnetje ‘de natuur verveelt nooit’ kwam bij mij diep binnen. Griet legde uit dat, zelfs al neem je elke keer hetzelfde bospaadje, je toch altijd weer andere dingen zal ontdekken. In elk seizoen of met elk weertype zijn het uitzicht en de ervaring al anders, maar je zal ook telkens weer nieuwe dingen opmerken als je er aandacht aan geeft. Ik nam de proef op de som en neem nu graag een tijdje steeds hetzelfde paadje in het natuurgebied Hobokense Polder vlakbij mijn huis. En inderdaad, telkens ontdek ik nieuwe verrassende pareltjes. In de natuur kunnen mensen altijd verwondering vinden. Er treedt geen gewenning op, zalig toch?”
Wat vond je van de podcast?
“In één woord: heerlijk. Ik hoorde de klanken van de vrouwen en het vogelgetjilp. Ik zag de reiger zo voor me, kon het bos ruiken en de schoonheid van de natuur proeven. Ik was geboeid door hun wetenschappelijke onderbouwing, maar ook geïnspireerd door hun enthousiaste stemmen. En ja, ik kreeg veel zin om ermee aan de slag te gaan!”
Hoeveel sterren geef je deze podcast?
“4,5 sterren.”
Waarom zouden andere beleidsmakers naar deze podcast moeten luisteren?
“Ik raad iedereen aan om ernaar te luisteren. Ik wist dat tijd doorbrengen in de natuur vele voordelen heeft, maar dat het er zóveel zijn, vond ik verrassend. En dan heb ik het niet alleen over onze gezondheidswinst. Wist je dat mensen die vaker in de natuur zijn ook duurzamer gedrag gaan vertonen? Dat hebben ze in China onderzocht. Mensen gaan dan beter afval sorteren, minder consumeren, minder vlees eten, wellicht uit respect. Misschien kunnen wij daar ook iets mee? Als openbaar bestuur hebben we de mogelijkheden in huis!”
Over de geïnterviewde van de podcast
Griet Van Vaerenbergh is experimenteel sociaal psycholoog en doceert sociale en positieve psychologie aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Het gedrag van mens en dier boeit haar mateloos. Ze verstaat de kunst om wetenschappelijke inzichten te vertalen voor een breed publiek. Als mensen geïnspireerd geraken door haar woorden wordt ze gelukkig.
Over de podcast van Bruto Nationaal Geluk.
Ontdek de inspirerende wereld van Bruto Nationaal Geluk, een podcast die je perspectief op het leven verrijkt met boeiende verhalen en de kracht van positieve psychologie. De stemmen achter de microfoon zijn die van Eva Moeraert, een meester in het creëren van meeslepende podcasts en reportages, en Maaike Verstraete, een ware belichaming van positieve psychologie. Laat jezelf overtuigen en stem af op deze heerlijke podcast.
Resi Pansaerts
Adviseur Biodiversiteit, thema natuur en gezondheid