DIT MOET JE WETEN
Klimaatboeren: goede praktijken voor landbouw, water en bodem
© Boerennatuur
Klimaatveranderingen maken het voor landbouwers knap lastig om rendabel te blijven. Het gebiedsgericht project {beek.boer.bodem} stelt een menu van maatregelen voor die landbouwers in het bekken van de Kleine Nete ondersteunen. De inzichten die we in dit gebied opdoen, kunnen ook andere landbouwers inspireren om de klimaatverandering het hoofd te bieden.
Ga na wat je zelf kan doen
Teeltrotatie met klimaatrobuuste teelten, een graskruidenbufferstrook aanleggen, geïntegreerde onkruidbestrijding, circulair gebruik van houtsnippers …: het zijn maar enkele ingrepen die je kan doen voor een duurzaam water- en bodembeheer. Afhankelijk van de situatie op jouw bedrijf, kan je kiezen voor één of meer maatregelen. Alleen of samen met collega-landbouwers.
Plaats een regelbare stuw
In een waterafvoerende gracht kan met een stuw water langer worden vastgehouden zonder risico op overstroming. Doordat het permanent afvoerende en vaak sterk drainerende effect van de gracht wordt gestopt, houdt de bodem langer vocht vast en is dit beter beschikbaar voor de plantenwortels.
Leg een natuurvriendelijke oever aan
Natuurvriendelijke oevers vormen, in tegenstelling tot traditioneel beschoeide oevers, een geleidelijke overgang van maaiveld naar water. Naast de waterbergende functie heeft een natuurvriendelijke oever ook een hogere biodiversiteitswaarde. Natuurvriendelijke oevers hebben karakteristieke zones met een eigen vegetatie die aangepast is aan de omgeving.
Zoek financiële steun
Heel wat landbouwpercelen krijgen op termijn te maken met toenemende droogte. Tal van kleinschalige maatregelen kunnen de infiltratie en opslag van regenwater bevorderen. En voor veel van deze oplossingen kan je subsidies krijgen. Zo kunnen landbouwers in de vallei van de Kleine Nete tot eind 2025 maatregelen realiseren onder begeleiding van Boerennatuur Vlaanderen en met middelen van het Water-Land-Schap-project Bodem~Water.
Bekijk het globale plaatje
Door verschillende maatregelen in één gebied of regio te bundelen, verhogen we de impact. Een regioanalyse zorgt ervoor dat de juiste maatregelen op de juiste plaats worden genomen. Zo vermijden we ook dat maatregelen elkaar tegenwerken. De regioanalyse voor het bekken van de Kleine Nete koppelt klimaatadaptatie aan watervoorziening, klimaatmitigatie, bosbeheer, biodiversiteit, voedselvoorziening en landschapskwaliteit. Dit resulteert in een langetermijnvisie voor het gebied waar de hele vallei wel bij vaart.
Meer inspiratie?
De brochure Klimaatboeren biedt een praktisch overzicht van ingrepen voor een duurzaam water- en bodembeheer in het landbouwgebied. Al deze goede praktijken zijn al in gebruik op een aantal landbouwbedrijven in het afstroomgebied van de Aa, onder begeleiding van Boerennatuur Vlaanderen en Hooibeekhoeve, en uitgevoerd met middelen van Water-Land-Schap-project {beek.boer.bodem}.
© Boerennatuur
Deel dit artikel