Waarom kleine landschapselementen zo waardevol zijn
Even gevarieerd als onze Vlaamse landschappen zijn de kleine elementjes waaruit ze bestaan. Houtkanten produceren al eeuwenlang brandhout. Hagen en beken hielden het vee in de weide en poelen voorzagen de dieren van drinkwater. Vandaag verdwijnen deze natuurparels uit het landschap. Vooral onze bomenrijen, houtkanten en heggen zijn kwetsbaar. Dat is jammer, want behalve mooi zijn ze nog steeds nuttig.
De provincie Antwerpen wil deze elementen in stand houden en beschermen. Samen met de Regionale Landschappen bieden we een Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) aan met veel voordelen voor zowel publieke spelers als particuliere eigenaars waaronder landbouwers.
Ontdek hier alles over de troeven van kleine landschapselementen en de ondersteuning via het loket.
Wil je de houtkanten op je domein zelf beheren? Dit rapport zet je op weg met handige tips.
Natuurexpeditie voor OKAN in het PIME
Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie, kortweg PIME, ontvangt scholengroepen van het basis- en secundair onderwijs voor een ruim aanbod aan activiteiten. Nu breiden we dat aanbod uit met de ‘Natuurexpeditie’ voor OKAN-klassen van het secundair onderwijs. Tijdens deze natuurexpeditie maken anderstalige leerlingen kennis met de verschillende biotopen in de PIME-tuin. Ze trekken op onderzoek uit in het bos, het grasland en rond de vijver. Ze gaan aan de slag met determinatiemateriaal zoals loeppotten, zoekkaarten en binoculairs en ontdekken welke dieren en planten er leven. Alle opdrachten zijn aangepast aan de doelgroep en zorgen ervoor dat de leerlingen uitgedaagd en ondersteund worden om in het Nederlands te spreken. Kortom, een fijne manier om met OKAN-klassen rond natuur- en milieueducatie te werken.
Natuur- en milieueducatie, en meer bepaald de uitdagingen rond deze thema’s, gaan iedereen aan. Daarom vinden we het belangrijk om ook aan deze doelgroep een aanbod op maat te bieden. Hiermee dragen we bij aan SDG 4 (onderwijs voor iedereen) en SDG 10 (gelijke kansen).
Preventie en beheer van teken in groengebieden
Teken zijn actief in groengebieden van maart tot oktober en roepen heel wat vragen op bij bezoekers en beheerders. Daarom hebben provincie Antwerpen en Universiteit Antwerpen samen een praktische brochure gemaakt over teken. Met daarin onder meer nuttige info over preventie van tekenbeten, risicozones en wat te doen na een beet. De brochure reikt ook maatregelen aan om groengebieden te beheren zodat verspreiding en overlast door teken vermeden worden. Zo licht de brochure het principe van ‘zonering’ toe. Dit is het concentreren van tekengerichte maatregelen - zoals maaien of het voorzien van signalisatie - in zones waar bezoekers doelbewust naartoe geleid worden.
Nuttige weetjes:
- Grazers zoals koeien en paarden inzetten, zorgt lokaal voor minder teken. Teken voeden zich namelijk minder succesvol op deze dieren. Bovendien zorgt het kort gegeten gras voor minder kans op contact tussen teek en mens.
- Alhoewel zeer zeldzaam, bestaat er een syndroom waarbij mensen allergisch worden voor rood vlees nadat ze gebeten werden door een teek.
- Een vastgebeten teek verwijder je best door deze met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid vast te nemen en recht uit te trekken. Draaien doe je best niet!
- Teken vallen niet uit de bomen of springen ook niet! Wel liften ze mee nadat je contact maakte met een plant of grasstengel waar de teek op zat. Daarna kruipen ze naar hun eindbestemming waar ze zich vastbijten.
- De grote boosdoener in onze omstreken is de schapenteek. Anders dan z’n naam doet vermoeden, verspreidt deze teek zich vooral via reeën.
Meer weten?
Isabelle Van Der Auwera isabelle.vanderauwera@provincieantwerpen.be
© Video gemaakt door leerlingen van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie Bornem
#Iktrekhetmijaan: scholen pakken uit met klimaatacties
In de week van 29 januari tot 4 februari 2024 zetten heel wat scholen zich in voor het klimaat. Tijdens #Iktrekhetmijaan (voorheen bekend als Dikketruiendag) pakten ze uit met knappe klimaatacties. Van de jongste kleuters tot leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs: onze kinderen en jongeren gaan voluit voor een gezonder klimaat.
De actieweek #Iktrekhetmijaan vertelt het hoopgevende verhaal van vele haalbare, impactvolle klimaatinspanningen. En dat mag gezien worden! De scholen inspireren elkaar en zetten anderen ook aan tot actie. Want samen kunnen ze een groot verschil maken.
Contact
Karoline Hofmans karoline.hofmans@provincieantwerpen.be
Droogtestrategie in cijfers en realisaties
Ons klimaat zorgt voor grote uitdagingen. Het is steeds vaker té droog of té nat. Hoe moeten we met al dat water of net te weinig water omgaan? Als antwoord op die vraag lanceerde de provincie Antwerpen in 2021 de Provinciale Droogtestrategie. Centraal staan een duurzaam watergebruik en het werken aan een klimaatbestendig watersysteem. Vandaag zijn 8 van de 40 geplande acties op korte en middellange termijn succesvol afgerond. Zo is er ondertussen een blauwdruk voor gemeentelijke hemelwater- en droogteplannen, ontworpen in samenwerking met andere waterpartners. En krijgen landbouwers ondersteuning bij de watertransitie op hun bedrijven dankzij onze nieuwe adviseur bodem en water.
De provincie Antwerpen gaat verder aan de slag met de andere acties. Een gedetailleerd overzicht van de droogte-impact van de afgelopen jaren en een stand van zaken per actie vind je in het rapport Droogtestrategie 2023.
Meer weten?
Kris Huijskens kris.huijskens@provincieantwerpen.be
Dit zijn de Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen ... en dit kunnen ze voor je betekenen
Een nieuw speelbos voor de gemeente, een vergroende speelplaats of zorginstelling, een stukje natuur voor de buurt, trage wegen om te wandelen en fietsen, bosranden voor sterke bossen ... Het zijn enkele van de vele realisaties die de Antwerpse Bosgroepen en Regionale Landschappen waarmaken.
Ook over een antwoord op de klimaatuitdagingen, advies rond bebossing of voorstellen om lokale plant- en diersoorten meer kansen te geven, denken ze graag mee.
Geniet mee en laat je inspireren