LEEFWERELD WEEFWERELD
Wandelen en fietsen in de Zuidrand over trage verbindingen
Het gebiedsprogramma Zuidrand maakt de versnipperde open ruimte in de Antwerpse Zuidrand sterker en klimaatrobuust. Tegelijk verhogen trage wegen de belevingswaarde van het gebied. Samen met TPA, Regionaal Landschap Rivierenland, de lokale besturen en andere partners, breidt de provincie Antwerpen het trage wegennetwerk in de Zuidrand stap voor stap uit.
Samen werken aan trage wegen
Trage wegen zijn ideaal om de natuur en het landschap te verkennen en vormen een vlot en veilig alternatief voor fietsers, wandelaars en ruiters. Maar evengoed kan je deze paadjes zien als een deel van een netwerk dat planten en dieren verbindt.
Met de steun van de provincie Antwerpen brachten de vzw Trage Wegen en het Landschapspark Zuidrand alle trage wegen per gemeente in kaart. Daarmee gingen lokale besturen aan de slag om nieuwe trage verbindingen te realiseren voor landbouwers, fietsers en wandelaars.
Binnen het strategisch project ‘Beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ zijn meerdere trage verbindingen gerealiseerd. De provincie voorzag begeleiding op maat, steeds vanuit overleg en consensus.
Een mooi voorbeeld is het Laarzenpad tussen Hove en Lint. In overleg met een plaatselijke landbouwer (Gasthuishoeve Boshoek) is een wandelpad ingericht dwars door de weilanden. Zo wandel je tussen de koeien en de maïs. De landbouwer ervaart dit als positief en vindt de interactie tussen de verschillende gebruikers van de open ruimte zeer waardevol.
“Met het gebiedsprogramma 'Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand' verbinden we zo’n 5000 ha open ruimte via trage wegen.”
Dag van de trage weg
Op de jaarlijkse Dag van de Trage Weg midden oktober staan de vele doorsteekjes, bospaden en landbouwwegen centraal. Dit jaar openden we op die dag, samen met Natuurpunt Oude Spoorweg en de gemeente Kontich, een nieuwe trage wandelverbinding in natuurgebied Schapenhagen.
Het gebied werd, in het kader van het gebiedsprogramma Zuidrand, al sterk opgewaardeerd door Natuurpunt, de provincie en de gemeente Kontich. In 2015 is een nieuw bos van 2,7 ha aangeplant. Daarnaast legde de provincie een overstromingsgebied aan dat tot 3,3 miljoen liter water kan bufferen. Daar komt nu nog 1,7 ha natuur bij met een extra wandelverbinding. Sinds oktober kan je dus voor het eerst van Kontich-Kazerne naar Waarloos wandelen door het groen.
Zelf op pad in de Zuidrand?
Het wandelgebied Zuidrand biedt 195 kilometer aan bewegwijzerde paden langs beken, kasteeldomeinen, forten, bossen, akkers en weides. Samen met de Streekvereniging Zuidrand en de provincie Antwerpen is een wandel- en fietskaart opgemaakt. De wandelkaart verzamelt 26 wandelingen in Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Boechout en Wilrijk. De fietskaart bundelt vijf fietslussen dwars door de Zuidrand. Elke lus zet een ander aspect in de kijker, van de forten en kastelen over beekvalleien tot prachtige landschappen. De fietslussen maken maximaal gebruik van de trage verbindingen.
Wil je liever zelf een wandeling aan elkaar knopen? Dat kan dit via de wandelknooppunten uitgewerkt door Toerisme Provincie Antwerpen, samen met het gebiedsprogramma en tal van partners. Via de app of website www.wandelknooppunt.be stel je gemakkelijk zelf een wandeling samen uit een netwerk van 150 km wandelpaden.
In het gebiedsprogramma werken we elke dag aan een uitgebreid netwerk van trage wegen, zodat iedereen kan genieten van de prachtige open ruimte in de Zuidrand.
Deel dit artikel