Groene vingers in een handomdraai
Droom je van een groenere speelplaats of tuin? Ooit al een bijenhotel willen maken? Wanneer en hoe vaak moet je die haag alweer snoeien? Dankzij de Plant-goed fiches ga je met kennis van zaken aan de slag. Je ontdekt er alles over het aanplanten en onderhouden van allerlei groen. Een helder stappenplan met illustraties gidst je door de instructies. De fiches geven ook een overzicht van de materialen die je nodig hebt, wanneer je best aan de slag gaat en je krijgt een heleboel tips.
Alle Plant-goed fiches ontdek je op onze website. Heb je de nieuwste fiches al gespot? Die staan sinds oktober online. Een tegeltuin, bloemenakker, snoepstruik of waterelementen aanleggen: je doet het in een handomdraai. Klaar om te vergroenen?
Negatief effect nachtelijke verlichting groter dan gedacht
Nachtverlichting heeft een effect op onze slaap, dat wist je al. Maar ook de koolmees slaapt er slecht door, de rivierprik is ervan in de war en de glimworm vindt zijn wederhelft niet. Bij mensen verhoogt nachtverlichting mogelijk de kans op overgewicht en mentale problemen. Dat tonen het kenniscentrum Milieu en Gezondheid (PIH) en het INBO aan in twee literatuurstudies in opdracht van de vijf provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC). Omdat steden en gemeenten verplicht zijn om tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting, werken de provincies aan een praktijkgids met verlichtingstips. Samen met de vernieuwde ecologische duisternisbehoeftekaart helpt de praktijkgids lokale besturen om de juiste keuze te maken per regio en straat.
Meer weten?
Vicky Desart vicky.desart@provincieantwerpen.be
De energiefactuur van je school onder controle
Na een eerste succesvolle editie van de tweedaagse energievorming voor schoolgebouwbeheerders organiseerden de provincie Antwerpen en de AP Hogeschool in september 2023 een nieuwe opleiding. Ook deze editie bestond uit vier modules van telkens een halve dag: rond energiemonitoring, hoe scholen ontzorgen rond energie, hoe leerkrachten en leerlingen samen met directie wegwijs maken in energietransitie en tot slot een module rond duurzaam (ver)bouwen en/of renoveren. Intussen volgden al meer dan 80 schoolgebouwbeheerders en directieleden deze praktische vorming boordevol tips om hun energiefactuur onder controle te houden.
Daarnaast organiseert het klimaatteam van de provincie Antwerpen halfjaarlijks gratis infomomenten voor schoolgebouwbeheerders en technische adviseurs. De volgende editie vindt plaats in Mol (school Rozenberg) op donderdagnamiddag 23 november. Naast het thema ‘vergroenen & ontharden in de schoolomgeving’ staat ook het thema ‘verduurzaming van HVAC-technieken’ op de agenda. Het programma en het inschrijvingsformulier vind je op onze website.
Meer weten?
Koen Cuypers koen.cuypers@provincieantwerpen.be
De kracht van ‘De Gracht’
De Colateur, grotendeels gelegen in de gemeenten Retie en Dessel, werd rond 1850 uitgegraven om de arme Kempense zandgronden van kalkrijk water vanuit het kanaal Dessel-Schoten te voorzien. Al snel na de aanleg bleek dat de waterloop zijn bevloeiingsfunctie niet kon vervullen. Bovendien was het onderhoud lastig en duur en werd de scheepvaart op het kanaal economisch belangrijker. ‘De Gracht’ geraakte uiteindelijk in onbruik. Toch vervult dit opmerkelijk landschapselement van 12,5 kilometer een belangrijke, verbindende rol. Vogels, vleermuizen en insecten maken dankbaar gebruik van het groenblauwe landschapslint en mensen genieten er volop van de mooie natuur. Redenen genoeg dus om de potenties van het gebied te onderzoeken en functies op elkaar af te stemmen.
De provincie Antwerpen, sinds 2014 beheerder van de waterloop, liet daarom een duurzame, integrale visie uitwerken door het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Deze focust op spaarzamer en doordachter omgaan met beschikbaar water. En op het ecologisch en recreatief aantrekkelijker maken van de Colateur en de aanpalende groenstroken door gericht beheer.
Meer weten?
Bart Aubroeck bart.aubroeck@provincieantwerpen.be
Vele kleintjes maken één groot in de vallei van de Kaartse Beek
Het masterplan voor de Kaartse Beek stemt waterbeheer, landschapsherstel, natuurontwikkeling en recreatie meer en beter op elkaar af. De afgelopen jaren voerden we heel wat ingrepen uit. We legden plasdraszones aan, gaven de waterloop opnieuw een open bedding, braken stuwen af en richtten een veiligere fiets- en weginfrastructuur in. Vandaag pakken we een landschappelijk waardevol stuk valleigebied aan. Dat is meteen ook de laatste fase in de herwaardering van de Kaartse Beek. Het resultaat van een geslaagde samenwerking met de lokale besturen Kapellen en Brasschaat, het Agentschap voor Natuur en Bos en zorgboerderij De Meander. De werken zijn begin september gestart en gaan van ruimingswallen afgraven, flauwe oevers aanleggen, een oud grachtenstelsel herstellen en nieuwe aanplantingen doen tot bijkomende amfibiepoelen uitgraven. We leggen ook een nieuwe fiets- en wandelverbinding aan dwars door de vallei. Begin 2024 moeten de werken afgerond zijn. Dan kunnen de inwoners van Kapellen en Brasschaat genieten van dit gebied dat één geheel zal vormen met de Brusselse Bossen.
Contact
Bart Aubroeck bart.aubroeck@provincieantwerpen.be
Fiets- en belevingstocht 'Dealen met water!'
In het PIME kan je sinds kort 10 informatieborden ontlenen die deel uitmaken van een fiets- en belevingstocht rond het thema wateroverlast, waterschaarste en droogte. Dit pakket met kant-en-klaar materiaal kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Duurzaam Educatiepunt en Join For Water.
Steden, gemeenten, organisaties, verenigingen of scholen kunnen met dit pakket een fiets- of wandeltocht organiseren en zo de deelnemers informeren over de strijd tegen wateroverlast, waterschaarste en droogte. De belevingstocht is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Het pakket bestaat uit 10 A2-borden. Elk bord behandelt een onderdeel van de waterproblematiek en bevat een QR-code die linkt naar een korte podcast over het onderwerp.
Op de website van Vlaanderen vind je ook een bijhorend opdrachtenboekje, een draaiboek en inspirerende tochten.
Contact Lobke Brinckman lobke.brinckman@provincieantwerpen.be
Kleine landschapselementen verdienen een grootse aanpak
Even verschillend als onze landschappen zijn de kleine landschapselementen (KLE’s) waaruit ze bestaan. Ze vormen lijnen en stapstenen in het landschap voor planten en dieren en zijn belangrijk voor onze biodiversiteit. KLE’s bieden ook heel wat voordelen en bepalen mee het landschap. Toch verdwijnen ze nog altijd en gaat hun kwaliteit achteruit door een gebrek aan kennis en onderhoud. Zeker onze bomenrijen, houtkanten en heggen (de houtige KLE’s) zijn kwetsbaar.
Gelukkig weet jij vanaf nu het antwoord op de vraag hoe je houtige KLE’s ecologisch beheert en aanplant. Want dat ontdek je in een nieuw wetenschappelijk rapport boordevol praktische handvaten en tips. Het kwam tot stand samen met ForNaLab (Ugent), Bos+ en de fantastische experten uit onze stuurgroep.
Contact Inge Vermeulen Inge.vermeulen@provincieantwerpen.be