FIER GELIJK NE GIETER
– op Kontich
voor hun tweede plaats in het VK Tegelwippen in de categorie < 25.000 inwoners
In deze rubriek zetten we een inspirerend project of opmerkelijk plan van aanpak van een gemeente binnen de schoonste provincie van het land in de kijker. Nadien geeft de gemeente de fakkel door aan een collega.
Zonnige Kempen & gemeente Zoersel zijn fier gelijk ne gieter op gemeente Kontich voor hun tweede plaats in het VK Tegelwippen in de categorie < 25.000 inwoners.
Johan Asselberghs en Levi Macquiné van Kontich vertellen er ons alles over. Ontdek onderaan welke collega Johan en Levi nomineren voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”! Wie weet ben jij het wel?
Organisatie in de hoofdrol
➢ Gemeente Kontich
- Oppervlakte: 23,76 km²
- Aantal inwoners: 22.000
- Wie werkt er in Kontich rond milieu en klimaat? Johan Asselberghs (Omgevingsambtenaar milieu), Evelyne Van den Abeele (Deskundige materialenbeheer en milieu), Michiel Dons (Deskundige handhaving), Levi Macquiné: (Deskundige natuur & groen).
Hoeveel tegels hebben jullie in Kontich gewipt?
Er zijn 74.149 tegels gewipt. Dat komt neer op 3475 tegels per 1000 inwoners. Een puike prestatie als je weet dat in de hele stad Leuven maar 1000 meer tegels werden gewipt dan in Kontich.
Hoe zijn jullie tot dit knap resultaat gekomen?
Het succesrecept schuilt in de combinatie van de gewipte tegels op het openbaar domein en de inspanningen van inwoners. Als lokaal bestuur gaven we het goede voorbeeld door eerst zelf heel wat onthardingsprojecten uit te voeren op ons openbaar domein. Op die manier willen we onze inwoners inspireren om ook te ontharden. Sinds 2020 zijn we bezig met het voetpadenproject. In dit project gaan we bij iedere straat die heraangelegd wordt na of het voetpad langs een van de twee kanten kan weggenomen worden of deels kan worden onthard. Tijdens het VK Tegelwippen hebben we zo voor bijna 6000 m2 voetpaden onthard.
Daarnaast hebben we voor het VK Tegelwippen op specifieke locaties bijkomend onthard. We voerden deze werken aan de start van het VK Tegelwippen uit, om zo onze inwoners te motiveren om ook in hun tuin te ontharden. In totaal is er 1.238 m2 onthard op 10 locaties. Alle locaties en foto’s vind je terug op onze website. Zo vervingen we in de Hondstraat een overbodig rijvak door een groenstrook en voorzagen we in de Kapelstraat bijkomende plantvakken op plaatsen met zeer brede voetpaden. Naast onze eigen initiatieven nodigen we inwoners uit om aan te geven welk onthardingspotentieel zij nog tegenkomen in het openbaar domein. Onze technische dienst gaat dan na wat de mogelijkheden zijn op korte en lange termijn.
Voor de onthardingsprojecten op het openbaar domein is een flink budget vrijgemaakt. Deze acties kaderen ook in het LEKP 1.0 en 2.0 waardoor we de onthardingsprojecten voor 50% kunnen financieren met middelen uit het LEKP.
“Via de vrijwilligers van de Tuinrangers krijgen inwoners advies om hun tuin na het ontharden zo divers mogelijk in te richten. Win-win gegarandeerd.”
En kregen jullie de Kontichenaars mee om te ontharden?
We maakten het verenigingen en inwoners zo gemakkelijk mogelijk om te ontharden. Zo kunnen inwoners van Kontich tijdens het VK Tegelwippen gebruikmaken van de tegeltaxi. Iedere maand gaat onze technische dienst rond om tot 1 m3 gewipte tegels op te halen. In combinatie met de Tuinrangers kunnen inwoners ook meteen advies krijgen van een vrijwillige Tuinranger om hun tuin zo divers mogelijk in te richten.
Met welke partners werkten jullie samen?
Met onze technische dienst en de Tuinrangers. Onze communicatiedienst heeft ook via verschillende kanalen gecommuniceerd over het tegelwippen. We willen onze burgers informeren en aanmoedigen om deel te nemen aan deze waardevolle inspanning. Onze inzet trok ook de aandacht van de media. We kwamen aan bod in een reportage op de regionale televisie, we haalden de krant en zijn zelfs tot bij het kabinet van Vlaams Minister Zuhal Demir geraakt. Deze media-aandacht gaf een boost aan het tegelwippen.
Op welke uitdagingen botsten jullie? Wat liep er goed?
We bereikten vooral inwoners. Bedrijven en verenigingen maken op dit moment amper gebruik van de tegeltaxi. We hebben in Kontich een zeer grote kmo-zone maar de bedrijven daar zijn nog te weinig betrokken bij het tegelwippen. Het is voor ons een uitdaging om een netwerk uit te bouwen in de kmo-zones zodat we ook deze belangrijke potentiële ontharder in onze gemeente meekrijgen.
Wat zijn de ambities voor de komende jaren?
We blijven niet stilstaan en hebben nog veel toekomstplannen om onze gemeente groener en leefbaarder te maken. Zo kregen we heel wat voorstellen van inwoners die niet meer kunnen uitgevoerd worden binnen het VK Tegelwippen, maar waar we op langere termijn een onthardingsproject van willen maken. Daarnaast staan er nog zeer grote onthardingsprojecten op de planning in het kader van de blauwgroene dooradering.
Johan, de vraag waarop we allemaal wachten: welke stad/gemeente nomineren jullie voor de volgende “Fier gelijk ne gieter”?
We nomineren Heist-op-den-Berg voor hun inzet voor houtkanten en zijn benieuwd hoe ze binnen de gemeente het draagvlak hiervoor vergroten.