De juiste winkel op de juiste plaats
Waarom deze actie?
Handelskernen in steden en gemeenten staan al jaren onder druk door verschuiving van winkels naar de rand en het toenemende aanbod aan online winkelmogelijkheden. Maar tijdens de coronapandemie ontdekte de consument weer de weg naar het lokale handelsaanbod en dat wil de provincie stimuleren.
Detailhandelscoaches stippelen duurzame vestigingsmogelijkheden uit voor de kleinhandel. Ze streven naar een goede balans tussen aantrekkelijke detailhandel in de dorpskern en grootschalige detailhandel aan de rand. De juiste winkel op de juiste plaats dus.
Nabijheid van functies zorgt voor een levendige dorpskern en minder verkeer. En dat heeft een rechtstreekse impact op het klimaat. Een gemeente zonder detailhandel in haar centrum trekt ook minder bezoekers. Nieuwe ontwikkelingen van baanwinkels langs invals- of verbindingswegen, of de inplanting van winkelcentra buiten de binnenstedelijke woonomgevingen, worden door de coaches afgeremd om de open ruimte te bewaren.
Kortom, de juiste winkel op de juiste plaats zorgt voor minder CO₂-uitstoot door minder verplaatsingen en beschermt de open ruimte. Meer bezoekersbeleving in de winkelstraten zorgt voor meer leven in handelskernen.
Onder welke doelstelling vind je je actie terug op Plan Vandaag?
- Onze organisatie is klimaatneutraal en klimaatveilig.
- Het klimaatbewustzijn groeit bij iedereen.
- We versterken de open ruimte als klimaatbuffer.
- Onze stads- en dorpskernen zijn klimaatneutraal en klimaatveilig.
- Onze energie is maximaal lokaal en hernieuwbaar.
- Onze mobiliteit is gezond met minder CO₂-uitstoot.
- Onze economie is klimaatneutraal en klimaatveilig georganiseerd..
Hoe realiseer je deze actie?
We zetten in op een selectief locatiebeleid voor het detailhandelsaanbod in combinatie met het herstructureren van bestaande winkelzones. Dit doen we op basis van een duidelijke, onderbouwde visie. Hierbij houden we rekening met de impact op het bestaande aanbod, de effecten op de leefomgeving, de omvang en samenstelling van de bevolking en de rol van het verzorgingsgebied van de gemeente. Nieuwe detailhandelsvestigingen toetsen we binnen het Vlaamse decreet IHB en op hun impact op het wegennet. Locaties in de buurt van knooppunten van openbaar vervoer of langs fietsroutes genieten de voorkeur. Parkeerdruk op het openbaar domein moet minimaal zijn. Veiligheid en omgevingskwaliteit van de stads- en dorpskernen zijn belangrijke parameters.
Principes van ruimtelijk rendement zijn essentieel in het provinciale detailhandelsbeleid. Projecten die bestaande gebouwen herbestemmen en verschillende functies stapelen, clusteren en verweven, krijgen de voorkeur. Maximaal hergebruik van ruimte gaat boven het aansnijden van open ruimtes.
We gaan ook geïntegreerd te werk. We kijken vanuit verschillende beleidsdomeinen en stemmen af met diverse stakeholders in de gemeente (van beleid over administratie tot handelaars en andere belanghebbenden). Tot slot stimuleren we ondernemers in de ontwikkeling van e-commerce als verlengstuk, en sturen we in het aanbod op wekelijkse markten als sluitstuk van het lokale detailhandelsbeleid.
De 7 krachtlijnen van de Interprovinciale detailhandelsvisie
De vijf Vlaamse provincies bepaalden samen een visie over de detailhandel. Hiervoor baseerden ze zich op het Vlaams decreet integraalhandelsvestigingsbeleid (IHB). Dit zijn de zeven krachtlijnen van de visie:
Kernversterking als basis voor vitale steden en gemeenten
Een selectief locatiebeleid voor nieuw winkelaanbod
Herstructureren en verdichten, eerder dan creëren van nieuwe concentraties detailhandel
Een toegankelijk basisaanbod in buurten en kernen
Detailhandelsbeleid vraagt om een geïntegreerde en integrale aanpak
Een structurele aanpak van het detailhandelsbeleid
Detailhandelsbeleid op maat van de gemeente
Wat heb je al bereikt? En waar mogen we naar uitkijken?
Sinds 2014 klopten 54 gemeenten bij de detailhandelscoaches aan voor hulp. Dat is liefst 78% van de lokale besturen.
Op donderdag 29 februari 2024 vieren we 10 jaar detailhandelscoaching in de provincie Antwerpen. Dan staan we stil bij de werking van de detailhandel.
Welke tip of advies wil je nog meegeven?
Doe je (eindejaars)aankopen lokaal! Je steunt de ondernemers, brengt leven in de winkelstraat en draagt je steentje bij aan Plan Vandaag.
Neem een kijkje op www.lieverlokaal.be en doe mee aan de eindejaarsactie bij een handelaar in jouw buurt.
Wie zijn jullie?
Wij zijn detailhandelscoaches Ben Op de Beeck, Nathalie De Bock, Kristof Schroons en Lore Lefever. Dagelijks trekken we eropuit om gemeenten en steden te helpen bij hun detailhandelsbeleid.
We werken nauw samen met de gemeenten en met alle stakeholders die bezig zijn met detailhandel: VVP (Vlaamse provincies), VVSG, Vlaio, Comeos, Unizo, Retail Forum Belgium …
WAT IS PLAN VANDAAG?
Met meer dan 200 klimaatacties werkt de provincie aan een leefbare en klimaatveilige toekomst. Alle acties samen vormen een ambitieus klimaatplan om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen: Plan Vandaag. Of ook: plan vandaag voor het veilige klimaat van morgen.
Meer weten? Bekijk alle acties op www.planvandaag.be.
Met het klimaatplan 'Plan Vandaag' maken we werk van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. We vertalen SDG 13 ‘Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden’ in concreet beleid.
Deel dit artikel