DIT MOET JE WETEN
5 tips voor een klimaatbestendige watertoets
Ons watersysteem is erg kwetsbaar. Projecten die mogelijk significante en nadelige effecten kunnen hebben, moeten dan ook goed onderzocht worden. De vergunningverlenende overheid kan hiervoor de betrokken waterloopbeheerder consulteren.
Per jaar krijgt de dienst Integraal Waterbeleid zo maar liefst 3000 adviesvragen. Om vergunningsaanvragers en vergunningsverleners te ondersteunen én de kans op een gunstig advies te verhogen, zette de dienst haar belangrijkste beoordelingscriteria in 2019 om in een beleidskader. Dat kreeg nu een grondige update. De focus ligt op het zoveel mogelijk ophouden van hemelwater aan de bron, wat leidt tot minder schade en hinder door wateroverlast en droogte. Zo gaan we voluit voor een klimaatveiligere provincie.
Goed begonnen is half gewonnen
Bij de aankoop of het huren van vastgoed zijn notaris en makelaar verplicht om de kopers en huurders in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van het perceel. Maar het is geen slecht idee om zelf de nodige research te doen. Via websites zoals www.waterinfo.be en www.signaalgebieden.be kom je al heel wat te weten over de watergerelateerde karakteristieken van de omgeving. En met het provinciaal geoloket waterlopen heb je nog een handige tool voorhanden.
Een eerste expertenblik is goud waard
De adviseurs en dossierbehandelaars van de dienst Integraal Waterbeleid kennen niet alleen het gebied, ze zijn ook specialisten in hun vak. Wil je al eens checken wat ze van jouw dossier vinden? Vraag dan, zeker bij grotere projecten, een preadvies aan. Zo bots je tijdens de vergunningsprocedure alvast niet op een neen.
Check de checklist
Bevat een dossier onvoldoende informatie, dan volgt een ongunstig wateradvies. Het is immers niet mogelijk om op basis van ontbrekende documenten of incorrecte plannen een kwaliteitsvolle beoordeling te doen. In de praktijk dienen vaak enkel de plannen en niet de vergunningsvoorwaarden als leidraad bij de uitvoering van een project. Reden te meer dus om ontwerpen volledig op onze checklist af te stemmen.
Geslaagd voor de watertoets?
Wil je (ver)bouwen, verharden of terreinen aanpassen in een overstromingsgevoelig gebied of op een perceel dat afwatert naar of paalt aan een provinciale waterloop? Dan zal de watertoetsadvieskaart de dienst Integraal Waterbeleid aanwijzen als adviesinstantie. Die toetst jouw dossier aan de wetgeving en het nieuw beleidskader. Veel aandacht gaat uit naar de mate waarin de afstroom van hemelwater is vermeden en naar de inzet op infiltratie. Ook de overstromingsgevoeligheid van een perceel bepaalt in belangrijke mate de ontwikkelingsmogelijkheden.
Zo vergund, zo uitgevoerd
Het klinkt logisch, maar het is belangrijk om de werken uit te voeren zoals ze vergund zijn. Gebeurt dit niet, dan zullen de bevoegde handhavende instanties optreden. Ook een aantal medewerkers van de dienst Integraal Waterbeleid kunnen stappen ondernemen tegen overtredingen in en langs provinciale waterlopen. Toch maar twee keer nadenken dus om tijdens werken aanpassingen te doen.
Meer weten?
Kathleen Van Dorslaer
Verantwoordelijke afdeling Advies en Beheer
Deel dit artikel