Weg van Water
Een reis door België (z)onder water
Recensie door Kris Huijskens Droogte- en hemelwatercoördinator
“Ik was onderweg in de auto en op de radio hoorde ik een gedreven verteller het ene na het andere verrassende verhaal vertellen over drink- en afvalwater in ons land.” Als waterprofessional was de interesse van Kris Huijskens onmiddellijk gewekt. Wat hij hoorde, waren maar enkele fragmenten uit een nieuw boek over water van Toon Verlinden en Marjolein Vanoppen. En uiteraard ging dit boek mee op vakantie deze zomer.
Waarover gaat het boek?
Kris Huijskens: “Ga naar de keuken, open de kraan gedurende 2 seconden, en draai ze terug toe. Gedurende die 2 seconden liep er helder drinkwater uit de kraan. Jij was er 2 seconden lang eigenaar van, en nu is het alweer verdwenen. Maar heb je enig idee waar dat water vandaan kwam of waar het naartoe gaat? En hoelang het nog uit de kraan zal blijven stromen? Dit boek gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen.”
Welk(e) beeld, paragraaf, hoofdstuk, zin ... sprak jou het meest aan?
Kris Huijskens: "Het boek telt maar één tekening, maar het is wel een beeld dat het boek goed samenvat. Veel lezers hebben waarschijnlijk ook geen idee wat er in het lege vakje van de tekening gebeurt. Ik dacht van mezelf dat ik goed op de hoogte was van de watercyclus in ons land. Maar doorheen de verschillende hoofdstukken werd ik nog vaak verrast en geraakte ik steeds meer verwonderd over water. Wist je bijvoorbeeld dat mest kan worden opgezuiverd tot drinkbaar water? En dat dit water reeds wordt gebruikt voor irrigatie van gewassen tijdens een onttrekkingsverbod?”
Wat vond je van het boek?
Kris Huijskens: “Het boek leest enorm vlot en was voor mij ideale vakantielectuur. De auteurs geven niet alleen een goed beeld van de huidige watercyclus. Ze gaan ook terug in de tijd en geven een schets van de watervoorziening in het oude Antwerpen. Voor mij als Antwerpenaar zijn die verhalen extra interessant, maar wie geen band heeft met Antwerpen, heeft er misschien minder boodschap aan.” “De auteurs kijken ook vooruit en halen de wateruitdagingen van de toekomst aan. Ze nemen geen stelling in over hoe we in de toekomst moeten omgaan met ons water, maar roepen op tot verwondering. ‘De uitdagingen die op ons watersysteem afkomen zijn groot. Maar als we ons simpelweg kunnen verwonderen over water dat proper en veilig uit de kraan komt, dan zijn we al een heel eind.’ Dat vind ik een heel mooie quote om mee te nemen.”
Waarom zouden andere beleidsmakers dit boek moeten lezen?
Kris Huijskens: “Zelfs wie denkt dat zij of hij alles weet over water, zal soms nog verrast worden door dit boek. Daarnaast gebruiken de auteurs eenvoudige beeldspraak voor ingewikkelde watervraagstukken. Dit kan beleidsmakers helpen om een ingewikkeld verhaal inzichtelijk te maken voor burgers en beslissingsnemers die minder achtergrondkennis hebben van de watercyclus.”
Over de schrijvers
Toon Verlinden is wetenschaps- en reisjournalist en (ex-)wateronderzoeker. Hij is ook organisator van wetenschapsfestival Sound of Science. Marjolein Vanoppen is als wateronderzoeker een veelgevraagd spreker over drinkwater, zowel voor lezingen als op radio en tv. Ze maakte een succesvolle water-podcast: Helder.
Toon en Marjolein zijn enthousiaste sprekers en geven ook lezingen over het boek. Wil je meer horen? Beluister de podcast Helder van Marjolein.
Deel dit artikel